Šta je bilo bilo je, iđe Božić mirno je

10.12.2021.

09:46

Autor: HRT

 Četvrtak, 23. prosinca na Prvom

Četvrtak, 23. prosinca na Prvom

Foto: Šta je bilo bilo je, iđe Božić mirno je / HRT

Šta je bilo bilo je, iđe Božić mirno je, emisiju pučke i predajne kulture, prikazujemo u četvrtak, 23. prosinca, u 11:10 na Prvom.

Na temelju istraživanja i zapisa Ljiljane Vlajčević, KUD "Branimir 888" iz Muća uprizorio je običaje Badnje večeri iz svoga kraja iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata, prema sjećanjima živućih sudionika. Uz igrokaz koji se izvodi u interijeru autentičnog komina i eksterijerima napuštenih zaselaka, ovaj igrano-dokumentarni film sadrži i dokumentarne sekvence priprema za Božić u Muću te izjave kazivačica Ljiljane Vlajčević i Mire Ćulum.

Filmska priča počinje dokumentarnim prizorom kolinja na kojem muškarci igraju šijavicu pa se posvađaju, što je okidač koji Miru Ćulum vraća u njezino djetinjstvo. Iz perspektive djevojčice ispričana je priča o velikoj obitelji u kojoj se priprema i slavi Božić, a naglasak je stavljen na svađu djevojčičinog djeda sa susjedom, s kojim se na Badnjak pomiri.

Običaj je nalagao da se uoči Božića sve svađe i "dugovi" otpuste, te da se posjete i najsiromašniji samci u selu, kako bi se s njima podijelila materijalna dobra i radost Božića.

Scenaristi su redatelj Petar Orešković i urednica Ljiljana Šišmanović. Direktor fotografije je Siniša Galar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!