09:42 / 31.03.2021.

Autor: HRT

Stablo za klompe

Srijeda, 14. travnja na Trećem

Srijeda, 14. travnja na Trećem

Foto: Stablo za klompe / film

U srijedu 14. travnja na Trećem u 20:30 emitiramo nagrađivanu talijansku dramu Stablo za klompe iz 1978. godine.

Jedan od najboljih talijanskih filmova sedamdesetih i najreprezentativnije ostvarenje velikog redatelja Ermanna Olmija s gotovo dokumentarističkom preciznošću prikazuje život na velikom imanju u Lombardiji potkraj 19. stoljeća.

Na tom imanju živi pet seljačkih obitelji, čija svakodnevica ne donosi mnogo dramatičnih zbivanja - sin jedne obitelji trebao bi prema župnikovoj preporuci krenuti u školu, ali dječak je slomio jednu klompu, pa mu otac radi nove od drveta koje je krišom posjekao zbog čega ima problema. 

U drugoj obitelji sve je koncentrirano na kćerinu svadbu, a u trećoj se sve vrti oko zlatnika koji je otac sakrio i ne uspijeva ga naći.

Redatelj Ermanno Olmi ne usredotočuje se toliko na radnju koliko na uvjerljivost likova i stvaranje ozračja čudesna i fascinantnog svijeta, gotovo potpuno zaboravljenog.

U drami L'ALBERO DEGLI ZOCCOLI glume Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli, Antonio Ferrari...

Od brojnih nagrada na festivalima izdvojit ćemo Zlatnu palmu i Nagradu ekumenskog žirija, koje je osvojio redatelj Ermanno Olmi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!