09:08 / 23.06.2021.

Autor: HRT

Stahuljak - jedna obitelj

Četvrtak, 24. lipnja na Trećem

Četvrtak, 24. lipnja na Trećem

Foto: Stahuljak - jedna obitelj / dokumentarni film

U četvrtak, 24. lipnja na Trećem programu u 22:05 emitiramo dokumentarni film  Stahuljak - jedna obitelj. U povijesti europske glazbe malo je glazbenih obitelji koje, po brojnosti članova koji su se bavili glazbom, mogu stajati uz bok hrvatskoj glazbenoj obitelji Stahuljak. Naime, njih čak šesnaestero, kroz tri generacije, bavilo se glazbom, pa se tako ova naša hrvatska obitelj svrstava među najbrojnije glazbeničke obitelji u Europi i to odmah iza obitelji Couperin u Francuskoj te obitelji Bach u Njemačkoj, a ispred obitelji Garcia u Španjolskoj te znamenite bečke obitelji Strauss u Austriji.

Obitelj potječe iz stare slovačke obitelji Sztahulyak de Jablonka koja je plemićki naslov dobila 1250. godine poveljom ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. za junačku obranu klanca Jablonke protiv Tatara. Danas je Jablonka mjesto blizu poljsko-slovačke granice u Poljskoj, na visoravni između Beskida i Visokih Tatra. Prezime Stahuljak i danas je tamo često, a poljskim se pravopisom piše Stachulak.

Govoriti o glazbenicima iz obitelji Stahuljak znači govoriti o duhovnom iskustvu obiteljske tradicije prenošenja glazbenih utjecaja i stilova te o nasljeđivanju "s oca na sina" velike stvaralačke nadarenosti stvorene u prvom redu u skupnom kućnom muziciranju. To je otvorilo put ka glazbenom obrazovanju te naposljetku utjecalo na odabir glazbenog poziva kao zvanja (zanimanja), pored drugih profesija koje su uglavnom imali Stahuljakovi. Ne možemo zaobići brojne društvene aktivnosti koje su se prirodno stopile s njihovim umjetničkim stvaranjem i djelovanjem u manjim "provincijalnim" sredinama, često kao jedini oblik kulturne opstojnosti određenog kraja.

U filmu pratimo životne i profesionalne putove petorice skladatelja iz ove obitelji - Vladimira, Milana, Mladena, Jurja i Dubravka, kao i ženski dio ove posebne obitelji, a to su bile operne pjevačice - Paula, Višnja i Ivanka Stahuljak, u naraciji Zlatka Stahuljaka.

Scenarij potpisuju Marija Ramljak i Miljenko Bukovčan.

Režija Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, skladatelji Mladen, Milan, Dubravko, Juraj i Vladimir Stahuljak, tonski snimatelj Antun Trnka.

Urednica je Marija Ramljak.


Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!