Stani na otoku

19.09.2022.

Zadnja izmjena 05:37

Autor: HRT

Ponedjeljak, 19. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 19. rujna na Prvom

Foto: Stani na otoku / HRT

Od ponedjeljka 19. rujna na Prvom programu u 20:15 počinjemo s premijernim prikazivanjem putopisnog serijala Stani na otoku. Nove pustolovine nagrađivane autorice i redateljice Andree Buče vraćaju se na male ekrane. Nakon uspjeha Stani u Lici i Stani v Zagorju, Buča donosi spektakularne prizore i daleke horizonte pučinskih otoka u trećem putopisnom serijalu.

video thumb

Od Suska do daleke Palagruže autorica vodi gledatelje u pustolovinu Jadranskim morem, dalekim pučinskim otocima. Posebnost serijala je dokumentarni pristup u čijem su fokusu uvijek ljudi, autentični, živopisni karakteri, kroz koje autorica pripovijeda život na samotnim hridima usred Jadrana.

Andrea Buča lakoćom sugovornike pretvara u bliske nam ljude, doživljava zanimljive avanture, donosi spektakularne zore i sutone, daleke horizonte, svjetionike, hridi, plovi na rub Jadrana.

Autorica i redateljica serijala Andrea Buča, montažeri Ana Štulina, Lea Mileta i Ivor Ivezić, a snimatelji Milan Latković i Marjan Živić.

Andrea Buča

Andrea Buča

Foto: Stani na otoku / HRT

Serijal je posvećen detaljima i originalnim pripovijedanjem u svakoj epizodi otvara prozor u otočki život i sve njegove specifičnosti. 

Andrea Buča

Andrea Buča

Foto: Stani na otoku / HRT

Serijal otvara Dugim Otokom, jedri Kornatima do otoka Žirja, uživa u hedonizmu Paklenih otoka na koje je prvi turist doplovio početkom 19. stoljeća, istražuje Viški arhipelag i otok Svetac gdje Zankijevi uzgajaju najfiniji Mali plavac.

Plovi u falkuši na daleku Palagružu, putovanje nastavlja na Lastovo, otkriva tajne najzelenijeg otoka Mljeta i završava na egzotičnom pješčanom Susku čija zajednica u New Jerseyu broji četiri tisuće dok ih je na rodnom otoku svega stotitnjak.

Stani na otoku

Stani na otoku

Foto: putopisni serijal / HRT

- Najveći je kompliment kad gledatelji koji inače ne gledaju televiziju moje serijale odgledaju u jednom dahu i da inspirirani i sami istražuju mjesta koja sam posjetila. Na snimanju Stani na otoku, dolazimo na daleki otok Svetac za kojeg je Tin Ujević govorio "dovle i ne dalje", upoznajem se s Vinkom Zankijevom, ja sam ta i ta, a ona će: "Ajde mala, znamo tko si, sve smo tvoje serijale pogledali…", kaže Andrea.

Dodaje i kako je gledatelji svaki puta iznova razoružaju jer se ne doživljava kao TV lice, poznata osoba s ekrana.

- Ja sam jedna od njih koja bez fige u džepu, nepatvoreno i ogoljeno prilazim, a onda jednako tako prenosim ljubav i doživljaj svojih putešestvija. I to protagonisti osjete, to i gledatelji osjete jer kad dolaziš čista srca i iskreno znatiželjan, sva se vrata otvaraju i događa se magija zbog koje će Stani na otoku, kao i prethodna dva serijala s lakoćom ući pod kožu, smatra.

video thumb

U 1. epizodi Andrea odlazi na Dugi otok, zadnji u zadarskom arhipelagu, tanak, ali toliko dugačak da na njemu skladno žive priroda i društvo. Ovdje nema konfekcijskog turizma, oni nisu konzumenti nego kreatori.

U rokerskom mjestu Sali svatko ima pravo živjeti svoju ludost. Tovareća mužika, Fish Factory, slane srdele, najljepši svjetionici i posada bez koje ne bi bilo ni magije, ni sigurne plovidbe.

Prethodne putopisne serijale Andree Buče, Stani u Lici i Stani v Zagorju, možete pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi.  

Videoteka multimedijske usluge HRTi

Videoteka multimedijske usluge HRTi

Foto: HRT / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!