18:28 / 04.03.2021.

Autor: HRT

Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom

Petak, 19. ožujka na Trećem

Petak, 19. ožujka na Trećem

Foto: Čovjek koji se igrao vatrom / dokumentarni film

U petak, 19. ožujka na Trećem programu u 23:50 pogledajte dokumentarni film Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom (STIEG LARSSON: THE MAN WHO PLAYED WITH FIRE). Film o trilogiji Millennium Stiega Larssona i njegovoj revolucionarnoj borbi protiv desničarskih ekstremista i neonacista - opsesiji čije su posljedice na kraju bile fatalne.

Film prikazuje naslijeđe i životno djelo slavnog Stiega Larssona. Autor uspješne trilogije Millennium, prema kojoj je snimljeno nekoliko hvaljenih filmova, Larsson je bio predan novinar i pisac čiji je fascinantan i dramatičan život sve do sada bio uglavnom nepoznat. Posvetio se borbi protiv desničarskog ekstremizma u svijetu i širenju poruke da je demokracija pravo za koje se treba boriti. Film prikazuje intervjue s ljudima bliskima Larssonu, kao i nepoznate materijale iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije i dosad neviđene snimke.

Film je alarmantan prikaz Švedske od sedamdesetih godina do danas koji, s obzirom na trenutnu političku klimu, neodgodivo podsjeća da je demokracija uvijek u opasnosti. Larsson se predano borio za svoja uvjerenja i kroz seriju Millennium uspio je svoju poruku prenijeti široj publici.

Pisac i novinar Stieg Larsson rođen je 1954., odrastao je na sjeveru Švedske. Bio je produktivan samostalni istraživač koji se bavio desnim ekstremizmom. Utemeljitelj je zaklade Swedish Expo i bio je urednik švedskog antirasističkog časopisa Expo. Bavio se i istraživanjem ekstremne desnice u Švedskoj, a njegovi rezultati završili su u knjizi The Extreme Right. Bio je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za desni ekstremizam. Prodao je više od 80 milijuna primjeraka trilogije Millennium, kriminalističke trilogije o novinaru Mikaelu Blomqvistu i hakerici Lisbeth Salander. Prema prvom dijelu snimljen je 2012. film u režiji Davida Finchera. Treća knjiga postala je 2010. američki bestseller. Stieg Larsson iznenada je preminuo 2004. u dobi od 50 godina.

Redatelj dokumentarca Henrik Georgsson režirao je i slavne TV serije Most te Wallander.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!