Što je klasik?: Jama - Ivan Goran Kovačić

09.03.2023.

14:24

Autor: HRT

Utorak, 14. ožujka na Prvom

Utorak, 14. ožujka na Prvom

Foto: Što je klasik? / HRT

Emisija predstavlja hrvatske i svjetske književne klasike pokazujući na stručan, ali pristupačan način koliko su klasici društveno relevantni i svevremeni te potiče na čitanje. Ove godine obilježavamo čak četiri obljetnice vezane za Ivana Gorana Kovačića: 110 godina od njegova rođenja, 80 od smrti i nastanka poeme Jama te 60. Goranovo proljeće. U utorak, 14. ožujka na Prvom programu u 23:20 prikazujemo emisiju Što je klasik. 

Utorak, 14. ožujka na Prvom

Utorak, 14. ožujka na Prvom

Foto: Što je klasik? / HRT

Goranova Jama puni doživljaj daje samo onom čitatelju koji se uspije osloboditi od svih naslaga koje su vremenom dodane i poemi i njezinom autoru. Ona ne govori samo o zloj sudbini jednog junaka, nego o svim nevinim ratnim žrtvama ikad i još više o zvjerstvima krvnika koji u raznim ratovima samo mijenjaju svoje uniforme. 

Ona jest svjedočanstvo o jednom vremenu i prostoru, no kako mi danas znamo, govori o svim ratovima uopće.

Kako Goranovo djelo sto deset godina od njegova rođenja i osamdeset od tragične smrti preživljava sve ideologije, cenzore i političke mijene govori pjesnik, prozaist i kritičar, predsjednik Studentskog kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić, Marko Pogačar.

Urednica je Karolina Lisak Vidović.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!