18:11 / 28.05.2021.

Autor: HRT

Što je klasik? Marija Jurić Zagorka

 Utorak, 8. lipnja na Trećem

Utorak, 8. lipnja na Trećem

Foto: Što je klasik? Marija Jurić Zagorka / HRT

Što mislite, da je Zagorka bila Engleskinja, bi li je čitao cijeli svijet? Šezdeset godina od njezine smrti u emisiji Što je klasik?, koju emitiramo u utorak 8. lipnja u 23:15 na Trećem, analiziramo njezin opus koji su čitatelji obožavali, a kritičari i kolege ismijavali. 

Naša najčitanija književnica bila je osporavana i napadana, proglašavana autoricom šund-literature za kravarice. Govorili su neka se umjesto pera primi motike i kuhače, da je"muškobanjasta baba" i "zagorska kravarica". A bila je prva novinarka, ne samo u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu Europe.

Novinarsku karijeru počela je potajice, anonimno, jer je bila žena. Pisala je pod pseudonimom. Cijeloga se života morala žestoko boriti da dokaže kako je netko. No, kako se mijenjao stav prema popularnoj književnosti, promijenio se i stav prema njoj. 


 Što je klasik? Marija Jurić Zagorka

Što je klasik? Marija Jurić Zagorka

Foto: Utorak, 8. lipnja na Trećem / HRT

Zašto ju je Stanko Lasić nazvao "patuljastom Amazonkom hrvatskog feminizma"? Zbog čega o takozvanoj šund-literaturi govorimo u emisiji o klasicima? Odgovore znaju Julijana Matanović i Maša Kolanović.

Urednica emisije iz 2017. godine je Karolina Lisak Vidović. Redatelj je Mislav Hudoletnjak, a producentica Tihana Čuljak.

Urednica i voditeljica je Karolina Lisak Vidović.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!