08:43 / 30.03.2021.

Autor: HRT

Što je klasik? Patnje mladog Werthera

Karolina Lisak Vidović

Karolina Lisak Vidović

Foto: Što je klasik? / HRT

Nema mnogo pisaca čija su imena u povijesti pojedinih nacionalnih književnosti postala oznakom za cijelo razdoblje. Jedini pisac čije je ime ponijela jedna epoha njemačke kulture bio je Johann Wolfgang von Goethe. Nakon što je u ranu jesen 1774. objavio roman "Patnje mladog Werthera", postao je u trenu jednim od najcjenjenijih pisaca diljem Europe. Što je to Goethe učinio svojim Wertherom, tema je naše emisije snimljene 2017., koju emitiramo u nedjelju 11. travnja u 15:20 na Trećem.

Bio je to senzacionalan uspjeh. Uslijedila je prava pomama, val verterijada, imitacija, prijevoda, parodija, ali i niz samoubojstava po Wertherovu obrascu. Već u prosincu iste godine posjećuje ga i sam princ Karl August i poziva u Weimar da mu pomaže u upravljanju i u privatnom životu. U emisiji gostuje germanist Svjetlan Lacko Vidulić.

Urednica i voditeljica je Karolina Lisak Vidović, redatelj Mislav Hudoletnjak, asistentica redatelja Željka Šešerko, a producentica Tihana Čuljak.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!