Stonehenge - potraga za izgubljenim krugom

30.05.2022.

11:57

Autor: HRT

Četvrtak, 2. lipnja na Prvom

Četvrtak, 2. lipnja na Prvom

Foto: Stonehenge - potraga za izgubljenim krugom / dokumentarac

U ekskluzivnom dokumentarnom filmu ARTE prati deset godina dugu povijesnu potragu koja otkriva da je najstarije kamenje iz Stonehengea, plavo kamenje, zapravo bilo dio mnogo ranijeg svetišta, kamenog kruga izgrađenog na negostoljubivom i zabačenom brežuljku u zapadnom Walesu. Dokumentarni film ne propustite u četvrtak, 2. lipnja, na Prvom programu u 15 sati te reprizno u 23:25. 

Četvrtak, 2. lipnja na Prvom

Četvrtak, 2. lipnja na Prvom

Foto: Stonehenge - potraga za izgubljenim krugom / dokumentarac

Uz pomoć najsuvremenijih metoda, predana ekipa arheologa predvođena prof. Mikeom Parkerom Pearsonom mukotrpno je prikupljala dokaze o plavom kamenju i ispunila prazninu u našem znanju dugu 400 godina. Dokazali su da je izvorno kamenje iz najpoznatijeg europskog neolitskog spomenika imalo drugu namjenu prije nego što je preneseno 250 kilometara dalje, od Walesa do doline Salisbury.

Od fantastičnih priča i srednjovjekovnih legenda o Merlinu do kemijskih tragova u mikroskopskim komadićima kamena, u potrazi za dokazima istražili su svaki kamen. Spajajući najnovije tehnike 3D skeniranja, tradicionalnu terensku arheologiju i nove laboratorijske analize, ekipa je otkrila kada je i gdje kamenje iz Stonehengea nastalo i gdje je bilo prije.

Četvrtak, 2. lipnja na Prvom

Četvrtak, 2. lipnja na Prvom

Foto: Stonehenge - potraga za izgubljenim krugom / dokumentarac

Ekipa je najprije utvrdila kamenolome iz kojih je došlo plavo kamenje koje je tvorilo prvi krug u Stonehengeu te zaključila kako su ljudi naraštajima tražili na pogrešnom mjestu.

Zatim su potvrdili da je kamenje izvučeno iz kamenoloma 400 godina prije nastanka Stonehengea. Tada su odlučili doznati je li to kamenje ranije bilo dio izgubljenog spomenika koji je danas skriven ispod zemlje na Preseli Hillsu. Na koncu potrage ispunjene godinama razočaravajućih rezultata sve su nade položili u posljednji lokalitet, malu nakupinu razbacanog kamenja na nepristupačnom i golom brežuljku.

Profesor Parker Pearson i njegova ekipa na kraju su složili zadnje komadiće slagalice. Nisu samo otkrili odakle kamenje dolazi i kako je iz Walesa prebačeno u Englesku, kao ni tko ga je dovukao, nego su riješili i jedan od najtežih zadataka za svakog arheologa: pronašli su lokaciju izgubljenog spomenika, davno rastavljenog i skrivenog od povijesti. Njihova će otkrića zauvijek promijeniti povijest Stonehengea. Ovo je priča o izgubljenom krugu Stonehengea.

Dokumentarni film Stonehenge: The Lost Circle Revealed odabrala je Mira Vočinkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!