14:46 / 05.04.2022.

Autor: HRT

Storije o neponovljivima: Maškarate i veljuni

Četvrtak, 14. travnja na Trećem

Četvrtak, 14. travnja na Trećem

Foto: Storije o neponovljivima / dokumentarna serija

U četvrtak 14. travnja na Trećem programu u 22:20 prikazujemo dokumentarnu seriju Storije o neponovljivima, koja se bavi temom dubrovačkih osobenjaka, ekscentrika, čudaka, boema ili "vlastitih unikata" kako ih je u pjesmi Balada neponovljivijeh nazvao Luko Paljetak.  Četvrta epizoda nosi naziv Maškarate i veljuni. 

Pokladna vremena su oni dani u godini kada dubrovačke gospare obuzme njihovo oriđinalsko naličje. Istodobno je to zbunjujuće za prave neponovljive dubrovačke likove jer tada neki naizgled ozbiljni ljudi preuzimaju njihovu ulogu na pozornici Grada.

Četvrtak, 14. travnja na Trećem

Četvrtak, 14. travnja na Trećem

Foto: Storije o neponovljivima / dokumentarna serija

Dubrovačke su maškarate stoga uvijek prožete duhom satire, a neponovljivi su Dubrovčani, poput primjerice Frana Miša, oduvijek imali tu privilegiju da nesmetano javno iznose ono što drugi nisu htjeli ili smjeli govoriti.

Dubrovačka tradicija su i šaljivi listovi, najčešće izdavani u danima od karnevala, a njihovi autori i izdavači često su sami bili obilježeni statusom neponovljivih.

Autor špice i kolorist je Denis Golenja, dizajneri zvuka Iva Ivan i Srđan Popović, a glazbu potpisuje Vicko Dragojević

Scenarist, narator i urednik Vedran Benić, režija Lukša Benić, montaža Dominik Miljak, snimatelj Željko Galov, a izvršna producentica Marija Kosor.

Dokumentarnu seriju Storije o neponovljivima možete pronaći i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!