Stradanje Ivane Orleanske

09.05.2022.

16:34

Autor: HRT

Subota, 14. svibnja na Trećem

Subota, 14. svibnja na Trećem

Foto: Stradanje Ivane Orleanske / film

Francuski nijemi film/povijesnu dramu Stradanje Ivane Orleanske prikazujemo u subotu, 14. svibnja, u 20:30 na Trećem.  

Film donosi priču o mladoj ratnici iz 15. stoljeća, koja je osuđena i spaljena na lomači te posthumno kanonizirana. Sudilo joj se zbog tvrdnji da kroz nju progovara Bog. Po nalogu crkvenog suda podvrgnuta je mučenju i zastrašivanju. Iako isprva popušta svojim mučiteljima i mijenja priču, na kraju odlučuje ustrajati pri onome što smatra istinom. Njezina kazna, okrutno pogubljenje, donosi joj status mučenice.

U ostvarenju La Passion de Jeanne d'Arc iz 1928. godine, koje je  osvojilo Nagradu za najbolji strani film Američkog udruženja filmskih kritičara 1929., glume Renée Jeanne Falconetti, Eugene Silvain, André Berley i drugi. Scenaristi su Joseph Delteil i redatelj Carl Theodor Dreyer.

Film koji prikazuje vrijeme koje je Ivana Orleanska provela u zatočeništvu u Engleskoj, njezino suđenje i pogubljenje, snimljen prema zapisima sa stvarnog suđenja Ivani Orleanskoj, smatra se svojevrsnom prekretnicom u kinematografiji, posebice zbog produkcije, Dreyerove režije i glumačke izvedbe R. J. Falconetti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!