Studio 4: Sandra Dujmić i Darko Znaor o smanjenju uporabe pesticida

25.07.2022.

13:08

Autor: HRT

 Korištenje zaštitnih sredstava, pesticida, na usjevima (arhivska fotografija)

Korištenje zaštitnih sredstava, pesticida, na usjevima (arhivska fotografija)

Foto: Damir Spehar / Pixsell

U utorak, 26. srpnja, na Četvrtom programu u 12:30, u sklopu Studija 4, gostuju voditeljica Službe za održivu uporabu pesticida Ministarstva poljoprivrede Sandra Dujmić te s neovisni međunarodni stručnjak za ekološku poljoprivredu Darko Znaor. S njima razgovara Mladen Iličković

Naime, u sklopu strategije Europske unije "Od polja do stola", jednog od središnjih stupova europskog zelenog plana, Europska komisija postavila je veće ciljeve vezane uz održivu upotrebu pesticida. To znači smanjenje uporabe pesticida u EU-u za 50 posto do 2030.

Tim planom predviđa se i smanjenje korištenja mineralnih gnojiva za 20 posto. Naše Ministarstvo poljoprivrede, uz još 11 europskih zemalja, protivi se tom smanjenju tvrdeći da je njihova odgovornost istodobno osigurati opstojnost hrvatske poljoprivrede, njezinu veću konkurentnost i veću prehrambenu sigurnost naših građana te utjecati na donošenje pravila koja su ključna za ostvarivanje strateških interesa Republike Hrvatske.

Ministrica poljoprivrede ističe da je potrošnja pesticida u Hrvatskoj upola manja od prosječne u EU-u te da bilježimo i najveće smanjenje upotrebe mineralnih gnojiva no postoje i drugačija mišljenja. 

Mladen Iličković

Mladen Iličković

Foto: Berislav Žužić / HRT

Razgovor s gostima u studiju na tu temu ne propustite u utorak na HTV4 u 12:30, a možete ga pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!