14:54 / 14.07.2021.

Autor: HRT

Stvaranje budućnosti

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu 24. srpnja u 16:25 na Trećem programu prikazujemo 4. epizodu dokumentarne serije Stvaranje budućnosti. Svi smo vidjeli kiborge u holivudskim hitovima. No ispostavlja se da ta izmišljena stvorenja i nisu tako nevjerojatna. Ustvari, ova epizoda predstavlja "živog kiborga", koji je u dobi od četiri mjeseca bio najmlađi Amerikanac opremljen mioelektričnom rukom. 

A u jednoj inovatorskoj inženjerskoj ustanovi inženjeri razvijaju biotehnologije koje dodatno mogu poboljšati takvu visoku tehnologiju omogućujući mehaničkim protezama nešto nevjerojatno: fizički osjet dodira!

Druge inženjerske tvrtke pripremaju moćne egzoskelete koji i obnavljaju i povećavaju moć ljudskog tijela... poboljšavajući život paraliziranima i preobražavajući radnu snagu.

Ali prijelomna je točka uvesti strojeve u ljudsko tijelo. Nekonvencionalni "transhumanist" predstavljen u epizodi instalira jednoj osobi u dlan čip. On djeluje kao ključ koji otključava vrata, doslovno i figurativno. No integracija mozga i stroja donosi najveće izazove i najveće nagrade. Vrhunski neuroznanstvenici i tehnolozi otkrivaju kako računalni čipovi mogu stupiti u izravnu interakciju s ljudskim mozgom, na načine koji ne samo osposobljuju, nego omogućuju i "čitanje misli" u stvarnom vremenu.

Izvanredno je to što pionirska tehnologija "računalno potpomognuta telepatija" ostvaruje nemoguće. Njome se može samo preko ispitanikova uma kontrolirati tijelo druge osobe. Takve tehnologije utrt će put kibernetičkoj revoluciji.

Odabrala je Mira Vočinkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!