09:06 / 20.07.2021.

Autor: HRT

Stvaranje budućnosti

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu 31. srpnja u 16:10 na Trećem programu prikazujemo 5. epizodu dokumentarne serije Stvaranje budućnosti. Svi su čuli za umjetnu inteligenciju, ali vrlo rijetki znaju o čemu je riječ ili kako zapravo funkcionira. Ova epizoda oživljuje tu inače apstraktnu temu posjetom vrhunskim inženjerskim tvrtkama, gdje se inovativni tehnolozi koriste umjetnom inteligencijom da strojeve preobraze u misleće robote.

Vodeće ustanove pripremaju robotska vozila i dronove za kretanje neoznačenim teritorijima, kako bi se spasili životi u hrabrim misijama traganja i spašavanja. "Usputnim kartografiranjem" ti misleći strojevi stvaraju vlastitu inteligenciju - što im omogućuje da se samostalno kreću bez ljudskog upliva. Povrh toga, neki tehnolozi koordiniraju rojeve dronova kako bi zajedno operirali i surađivali - sve to s jasnom težnjom da se poboljša učinkovitost ratarstva i poveća proizvodnja hrane.

Iako informativni mediji često izvještavaju o tome kako strojevi mogu prouzročiti nezaposlenost, to ne govore izumitelji u ovoj epizodi koji se bave umjetnom inteligencijom. Ustvari, njihovi roboti koje pokreće umjetna inteligencija služe se strojnim učenjem kako bi "bolje radili s ljudima". Ti roboti promatranjem uče predviđati postupke ljudskih suradnika, održavajući sigurnost ljudi na radnom mjestu - i čineći ga produktivnijim.

Neki znanstvenici u ovoj epizodi čak razvijaju robote s umjetnom inteligencijom koji ostvaruju "početke robotske svijesti". Imajući predodžbu o samima sebi, kadri su učiti o svojem okruženju, donositi odluke i kretati se prostorom oko sebe - baš kao ljudska djeca.

Neki inženjeri idu s tom tehnologijom još dalje kako bi razvili stvarne androide - robote koji izgledaju, osjećaju i ponašaju se kao ljudi. Postajući konzultanti, savjetnici pa čak i prijatelji, ti će androidi naposljetku pomagati pojedincima da se prilagode stvarnosti "ljudskog stanja".

Dokumentarnu seriju FORGING THE FUTURE odabrala je Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!