Stvaranje budućnosti

18.06.2021.

13:06

Autor: HRT

Subota, 3. lipnja HTV3

Subota, 3. lipnja HTV3

Foto: Stvaranje budućn / dokumentarna serija

U subotu 3. srpnja u 16:10 na Trećem programu prikazujemo prvu epizodu dokumentarne serije Stvaranje budućnosti.

Snimana diljem Sjeverne Amerike, Europe i Australije u UHD rezoluciji, ova šestodijelna dokumentarna serija, originalnog naslova FORGING THE FUTURE, usredotočena je na najuzbudljivije discipline u današnjoj popularnoj znanosti. Svaka epizoda daje dubok uvid u umjetnu inteligenciju, postizanje besmrtnosti, život izvan Zemlje, genetičko inženjerstvo, kibernetičku tehnologiju i stvaranje svijeta bez bolesti ljudskim mikrobiomom. Pokazujući kako najnovije tehnologije djeluju na tim područjima, serija otkriva kakav će učinak one imati na stvarni svijet i budućnost punu nade koju će stvoriti - a što ova serija na dramatičan način otkriva - za čovječanstvo i planet.


Temeljito i na licu mjesta svaka epizoda prikazuje najcjenjenije tehnologe i znanstvenike na djelu u najnaprednijim svjetskim ustanovama - uključujući one s elitnih institucija kao što su Sveučilište Harvard, MIT, Sveučilište Columbia. Kako bi svladali neke od naših najvećih izazova, oni se koriste tehnologijama uređivanja gena da suzbiju za život opasne genske poremećaje, služe se umjetnom inteligencijom za razvijanje robotske svijesti, osmišljavaju nekonvencionalne tretmane koji mogu preokrenuti starenje ili se čak služe računalno potpomognutom telepatijom koja osobi daje nadzor nad tijelom druge osobe! Serija nudi jedinstvenu osobnu perspektivu nekih od najuvaženijih znanstvenika današnjice, dok nastoje stvoriti bolju budućnost za sve.

Subota, 3. lipnja HTV3

Subota, 3. lipnja HTV3

Foto: Stvaranje budućnosti / dokumentarna serija

1. epizoda: SVIJET BEZ BOLESTI - MIKROBIOM


Kako bi stvorili svijet bez bolesti, znanstvenici pomiču granice na sve zamislive načine. Ova epizoda predstavlja vrhunske, najbolje znanstvenike - uključujući dobitnike Nobelove nagrade - koji krote moć onoga što se zove mikrobiom. Mikrobiom tvore bilijuni mikroorganizama koji žive u ili na ljudskom tijelu i pomažu mu funkcionirati. Shvaćajući mikrobiom kao svojevrsni ekosustav, znanstvenici se služe inovativnim tehnikama kako bi razlučili različite funkcije mikroba u tijelu kao cjelini.


Nevjerojatno je što je, otkrivši funkciju jednog određenog mikroorganizma, jedan znanstvenik uspio izliječiti rak želuca. No drugi znanstvenici, oboružani tim znanjem, pokušavaju nezamislivo: naime, povećati prisutnost mikroba u cijelom tijelu namjerno zaražavajući ljude dodatnim patogenim klicama. Razlog? Povećanjem raznolikosti mikroba u tijelu potiče se njegov imunitet i pomaže ljudima da se bore protiv bolesti iznutra. Radikalne metode poput tih vode do prekretničkih lijekova, do nestanka za život opasnih infekcija kao što je C. difficile i do kraja astme i pretilosti. Inovativna istraživanja poput ovih usmjeravat će buduće biotehnologije, a one će zauzvrat stvoriti svijet bez bolesti.
     
     
     
Odabrala:  Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!