Stvaranje budućnosti: Svijet bez bolesti - mikrobiom

27.05.2023.

12:18

Autor: HRT

Utorak, 6. lipnja na Trećem

Utorak, 6. lipnja na Trećem

Foto: Stvaranje budućnosti / dokumentarna serija

Snimana diljem Sjeverne Amerike, Europe i Australije u UHD rezoluciji, ova šestodijelna dokumentarna serija usredotočena je na najuzbudljivije discipline u današnjoj popularnoj znanosti. Svaka epizoda daje dubok uvid u umjetnu inteligenciju, postizanje besmrtnosti, život izvan Zemlje, gensko inženjerstvo, kibernetičku tehnologiju i stvaranje svijeta bez bolesti ljudskim mikrobiomom. Pokazujući kako najnovije tehnologije djeluju na tim poljima, serija otkriva kakav će učinak one imati na stvarni svijet i budućnost punu nade koju će stvoriti - a što ova serija na dramatičan način otkriva - za čovječanstvo i planet. U utorak, 6. lipnja na Trećem programu u 22:15 pogledajte prvu epizodu dokumentarne serije Stvaranje budućnosti.

Temeljito i na licu mjesta svaka epizoda prikazuje najcjenjenije tehnologe i znanstvenike na djelu u najnaprednijim svjetskim ustanovama - uključujući one s elitnih institucija kao što su Sveučilište Harvard, MIT, Sveučilište Columbia.

Kako bi svladali neke od naših najvećih izazova, oni se koriste tehnologijama uređivanja gena da suzbiju po život opasne genske poremećaje, služe se umjetnom inteligencijom za razvijanje robotske svijesti, osmišljavaju nekonvencionalne tretmane koji mogu preokrenuti starenje ili se čak služe računalno potpomognutom telepatijom koja osobi daje nadzor nad tijelom druge osobe! Serija nudi jedinstvenu osobnu perspektivu nekih od najuvaženijih znanstvenika današnjice, dok nastoje stvoriti bolju budućnost za sve.

Utorak, 6. lipnja na Trećem

Utorak, 6. lipnja na Trećem

Foto: Stvaranje budućnosti / dokumentarna serija

1. epizoda: Kako bi stvorili svijet bez bolesti, znanstvenici pomiču granice na sve zamislive načine. Ova epizoda predstavlja vrhunske, najbolje znanstvenike - uključujući dobitnike Nobelove nagrade - koji krote moć onoga što se zove mikrobiom.

Mikrobiom tvore bilijuni mikroorganizama koji žive u ili na ljudskom tijelu i pomažu mu funkcionirati. Shvaćajući mikrobiom kao svojevrsni ekosustav, znanstvenici se služe inovativnim tehnikama kako bi razlučili različite funkcije mikroba u tijelu kao cjelini.

Nevjerojatno je što je, otkrivši funkciju jednog određenog mikroorganizma, jedan znanstvenik uspio izliječiti rak želuca. No drugi znanstvenici, oboružani tim znanjem, pokušavaju nezamislivo: naime, povećati prisutnost mikroba u cijelom tijelu namjerno zaražavajući ljude dodatnim patogenim klicama.

Razlog? Povećanjem raznolikosti mikroba u tijelu potiče se njegov imunitet i pomaže ljudima da se bore protiv bolesti iznutra. Radikalne metode poput tih vode do prekretničkih lijekova, do nestanka po život opasnih infekcija kao što je C. difficile i do kraja astme i pretilosti. Inovativna istraživanja poput ovih usmjeravat će buduće biotehnologije, a one će zauzvrat stvoriti svijet bez bolesti.

Dokumentarnu seriju Disease-Free World: The Microbiome odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!