10:25 / 06.07.2021.

Autor: HRT

Stvaranje budućnosti: Uspon genetičkog inženjerstva

Subota, 10. srpnja na Trećem

Subota, 10. srpnja na Trećem

Foto: Stvaranje budućnosti: Uspon genetičkog inženjerstva / dokumentarna serija

U subotu 10. srpnja na Trećem programu HTV-a u 16:05 emitiramo drugu epizodu dokumentarne serije Stvaranje budućnosti.

Gensko inženjerstvo u velikoj mjeri nadilazi kontroverzne naslove u medijima opsjednute "dizajnerskim bebama". Prema znanstvenoj zajednici, alat za uređivanje gena kao što su CRISPR i "prime editing" ni manje ni više spasit će svijet. Te metode omogućuju znanstvenicima da izmijene i reprogramiraju gene živih organizama.

Ova epizoda prikazuje znanstvenike koji se koriste tehnologijama uređivanja gena kako bi revolucionirali lanac opskrbe hranom, unapređuju usjeve kako bi spriječili pojavu gladi, pa čak i ubrzali ponovno pošumljivanje, što će preokrenuti proces globalnog zatopljenja.

Subota, 10. srpnja na Trećem

Subota, 10. srpnja na Trećem

Foto: Stvaranje budućnosti: Uspon genetičkog inženjerstva / dokumentarna serija

Gensko inženjerstvo na domaćim životinjama pomaže znanstvenicima da izaberu poželjne značajke, kao što su tjelesna obilježja i spol. Nevjerojatno je što se jedan znanstvenik koristi tehnologijama uređivanja gena kako bi uskrsnuo DNK izumrlih vrsta kao što je vunasti mamut!

Unatoč određenoj zabrinutosti javnosti, uređivanje gena svakako je "razlog za nadu" u borbi protiv genskih poremećaja u ljudi. S pomoću njega već se sprečava jedan tip kongenitalne sljepoće u djece. A uz hiperpreciznost koju omogućuje priprema "prime editinga" za klinička ispitivanja, u budućnosti će se obiteljima otkriti svijet s mnogo više nade.

Dokumentarnu seriju FORGING THE FUTURE odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!