12:11 / 29.03.2022.

Autor: HRT

Stiks

Utorak, 12. travnja na Trećem

Utorak, 12. travnja na Trećem

Foto: Stiks / film

U utorak, 12. travnja na Trećem programu u 22 sata emitiramo dramu Stiks (2018.). Prikazan je na mnogobrojnim filmskim festivalima i osvojio je brojne nagrade i nominacije, među ostalima: u Berlinu na Međunarodnom filmskom festivalu, u Ljubljani na Međunarodnom filmskom festivalu, Viennaleu itd.

Rike je 40-godišnjakinja, uspješna doktorica čiji je posao iznimno zahtjevan. Njezina je namjera iskoristiti svoj jedva dočekani godišnji odmor kako bi ostvarila toliko željeni san: sama otploviti od Gibraltara do Ascensiona, malog tropskog otoka u južnom Atlantiku. Premda u početku sve ide po planu, ona uskoro naiđe na teško oštećeni i izbjeglicama prenatrpani brodić...

Film Wolfganga Fischera prikazuje borbu za preživljavanje na moru, suočavajući nas s okrutnošću gubitka autonomije ljudi u nevolji. More u ovoj alegorijskoj drami postaje poprište egzistencijalne borbe.

U glavnim su ulogama filma Styx Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa te Alexander Beyer.

Scenarij potpisuju Ika Künzel i Wolfgang Fischer koji je ujedno i redatelj.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!