17:15 / 28.04.2021.

Autor: HRT

Duž američko-meksičke granice sa Sue Perkins

Utorak, 11. svibnja na Drugom

Utorak, 11. svibnja na Drugom

Foto: Sue Perkins: Along the US - Mexico border / dokumentarna serija

U utorak, 11. svibnja na Drugom programu u 20:05 pogledajte 1. epizodu dokumentarne serije  Duž američko-meksičke granice sa Sue Perkins (Sue Perkins: Along the US - Mexico border). Sue Perkins unosi svoj jedinstveni spoj humora i suosjećanja u ovaj dokumentarac o nevjerojatnom putovanju duž jedne od najkontroverznijih granica na svijetu. Mediji stalno izvješćuju o stanju na granici između SAD-a i Meksika, o trgovini drogom, krvavim obračunima kartela, očajnim migrantima i, dakako, zloglasnom zidu. Iako je čula svašta o tom području, Sue Perkins odlučila je saznati kako žive ljudi s obje strane granice. Prijeći će rutu od tri tisuće kilometara, od Tihog oceana do Meksičkog zaljeva, naizmjence putujući jednom pa drugom zemljom, kako bi upoznala one koji ovo pogranično područje nazivaju svojim domom.

video thumb

Sue Perkins započinje svoje putovanje na zapadnom kraju granice, u meksičkom gradu Tijuani na obali Tihog oceana. U noćnom izlasku s lokalnim studentom Matthewom kuša bezbroj vrsta tekile te zaključuje da ovaj grad opravdano nosi titulu destinacije za ludi provod.

 Sljedeći dan ima priliku vidjeti i drugu stranu Tijuane, onu gdje deseci tisuća migranata očajnički pokušavaju prijeći granicu i ući u SAD. Pomaže skupini honduraških dobrovoljaca u izgradnji hostela za izbjeglice koji bježe od nasilja u svojoj zemlji. Od mlade majke saznaje kako je prevalila dug i opasan put kako bi svojoj djeci osigurala bolju budućnost.

Sue otkriva da postoji još jedna, neočekivana invazija migranata - američkih umirovljenika koji su se doselili u Meksiko kako bi uživali u lagodnom životu i blizini oceana i to po pristupačnim cijenama. Sue se pridružuje skupini vježbača na plaži i otkriva da neki od njih nisu produljili vize te su ustvari ilegalni imigranti.

Sue putuje na istok preko planinskog prijevoja s meksičke strane i svraća u pogranični gradić Los Algodones, poznat kao Molar City. Ovdje ima više stomatologa po glavi stanovnika nego igdje drugdje u svijetu i zdravstveni turizam cvjeta. Horde Amerikanaca dolaze ovamo radi stomatoloških usluga koje stoje trećinu onoga što bi platili u SAD-u.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!