Sunčana strana Prisavlja: Bërbili - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa

09.11.2021.

20:20

Autor: HRT

Dina e Mel

Dina e Mel

Foto: Aleksandar Bonacic / promo

Na Sunčanoj strani Prisavlja duo Dina e Mel predstavio je projekt Bërbili (Slavuj). Emisiju prikazujemo u nedjelju, 21. studenoga, u 20:40 na Trećem.

Riječ je o zaboravljenim pjesmama zadarskih Arbanasa koji su u 18. stoljeću došli u Zadar s područja Skadarskog jezera. Njihovu glazbenu baštinu Dina e Mel (duo koji čine vrhunske zadarske glazbenice, pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković) oživljavaju na albumu objavljenom prošle godine uz izuzetne gostujuće glazbenike: Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz), koji i sviraju na ovom koncertu.

Izdanje je dobilo više sjajnih stručnih kritika koje ga ocjenjuju kao autentičnu i originalnu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili.

Redatelj je Danko Volarić, a urednica emisije Snježana Nožinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!