Hipnotiziran - Tribute to Dino Dvornik u izvedbi Jazz orkestra HRT-a

06.09.2021.

11:23

Autor: HRT

Dino Dvornik

Dino Dvornik

Foto: Miranda Cikotic / PIXSELL

U četvrtak 9. rujna u 21 sat na Trećem programu HTV-a i Radio Sljemenu pratite izravni prijenos koncerta Hipnotiziran - Tribute to Dino Dvornik u izvedbi Jazz orkestra HRT-a koji se održava u sklopu projekta Sunčana strana Prisavlja. Trinaest godina prošlo je od preranog odlaska Dine Dvornika, hrvatskog kralja funka, čiji su stil, svestranost, energija, inovativnost, muzikalnost i individualnost unijeli dotad neslućene novosti u hrvatsku glazbu, pomaknuli granice i postavili nove produkcijske standarde.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Pjevač, izvođač, skladatelj, tekstopisac, producent - sve je to objedinjavao Dino Dvornik u svojoj jedinstvenoj stvaralačkoj osobnost. I još više: kao multiinstrumentalist, autor i aranžer svojom je glazbom postavio nove standardne, kreativno i vješto kombinirajući muzikalnost, humor, plesne ritmove i stilove, kao i tehnološke inovacije u skladu sa svjetskim dostignućima.

Od prvog samostalnog studijskog albuma naslovljenog jednostavno Dino Dvornik, preko suradnji sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, Josipom Lisac, Rambom Amadeusom, Davorom Gopcem, Songkillersima i mnogim drugima, do posljednjeg, sedmog studijskog album Pandorina kutija i posmrtno dodijeljenog Porina za životno djelo, stvaralaštvo Dine Dvornika ostavilo je neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi i trajno se upisalo u kolektivnu svijest generacija, i onih koje su s Dinom odrastale, i onih budućih.

9. rujna koncert Hipnotiziran - Tribute to Dino Dvornik na Sunčanoj strani Prisavlja

9. rujna koncert Hipnotiziran - Tribute to Dino Dvornik na Sunčanoj strani Prisavlja

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Počast njegovoj ostavštini odaje Jazz orkestar HRT-a izvedbama hitova koji su do danas stekli status antologijskih, kao što su Pelin i med, Ti si mi u mislima, Ella-ee, Ja bih preživio, Zašto praviš slona od mene, Jače manijače, Ljubav se zove imenom tvojim, i mnogih drugih. U interpretaciji, Jazz orkestru HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera pridružuju se gosti: Nina Badrić, Ervin Baučić, Sabrina Hebiri, Helena Bastić, Valerija Nikolovska, Marko Kutlić, Mario Huljev, Nikola Marjanović i Ivana Kindl.

Prijenos koncerta Hipnotiziran - Tribute to Dino Dvornik u izvedbi Jazz orkestra HRT-a možete pratiti i putem multimedijske platforme HRTi.  U videoteci platforme dostupni su emitirani sadržaji održani u sklopu projekta Sunčane strane Prisavlja.

Koncertu prethodi emisija Sunčana strana Prisavlja: Zvijezde ljeta i godina čitanja, koja počinje u 20 sati, a također uz prijenos na HTV3.

video thumb

Na našoj multimedijskoj usluzi HRTi, iz ciklusa A Porina dobiva..., pogledajte dokumentarni film o neprežaljenom kralju funka. Film nas podsjeća na razigranoga glazbenika ispred svog vremena, čije se pjesme i danas često čuju na radijskim postajama. Bio je poseban, drukčiji, nepredvidljiv, jedan od najboljih ritmičara koje je Hrvatska ikada imala. Dino je upornošću i radom, iako u počecima možda i neshvaćen, sebi izborio mjesto u povijesti hrvatske glazbe. Uvijek nasmijano "splitsko dite", upoznajte ga kakav je uistinu bio - emotivan, iskren i duboko uronjen u glazbu.

Dino Dvornik

Dino Dvornik

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!