17:18 / 06.09.2021.

Autor: HRT

Sunčana strana Prisavlja: Noć filmske glazbe

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Projekciju klasika kinematografije - crno-bijele nijeme komedije General, o potjeri dvaju vlakova u vrijeme Američkoga građanskog rata koju je režirao i u kojoj je glavni glumac Buster Keaton - uživo će pratiti izvedba Simfonijskog orkestra HRT-a. Predvodit će ju danas vodeći autor i restaurator glazbe za nijeme filmove - američki dirigent i skladatelj Timothy Brock. Prijenos pratite u subotu, 11. rujna, od 21 sat na HTV3.

Timothy Brock svoju je prvu partituru za nijemi film napisao 1986., u dobi od 23 godine. Bila je to glazba za film Pandorina kutija iz 1929. Od tada je napisao gotovo 30 partitura za nijeme filmove od kojih su neke nastale na narudžbu najuglednijih orkestara i filmskih organizacija današnjice. Među njima su Lyonski nacionalni orkestar, bečki Konzerthaus, Teatro de la Zarzuela iz Madrida, Briselska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Berna, Cineteca di Bologna, La Cinémathèque française i 20th Century Fox.

Kao jedan od vodećih autoriteta za izvedbenu praksu 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća te za glazbu za nijemi film, bavio se restauracijom i objavljivanjem partitura za Novi Babilon Dmitrija Šostakoviča, Cabiriju Manlija Mazze, Entr'acte Erika Satiea te Ballet méchanique Georgea Antheila. Od 1998. intenzivno se bavi i glazbom Charlieja Chaplina, pa je do danas rekonstruirao partiture za 12 njegovih nijemih filmova.

Autor je i originalnog autorskog opusa te redovito surađuje s orkestrima kao što su Njujorška filharmonija, Filharmonija BBC-ja, Simfonijski orkestar Chicaga, BBC-jev Škotski simfonijski orkestar, Orkestar Akademije sv. Cecilije, Simfonijski orkestar RAI-ja, Radijski simfoijski orkestar iz Beča, Filharmonija Sjevernonjemačkog radija.

Godine 2005. godine napisao je glazbu za nijemi film General Bustera Keatona iz 1926. Premijerno ju je izveo Nacionalni orkestar iz Lyona.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!