Šunka, Šunka

14.12.2021.

08:26

Autor: HRT

Srijeda, 29. prosinca na Trećem

Srijeda, 29. prosinca na Trećem

Foto: Šunka, Šunka / film

U ciklusu Stoljeće španjolskog filma, u srijedu 29. prosinca u 23:20 na Trećem, slijedi drama Šunka, Šunka. Prvi je to dio Iberske trilogije Bigasa Lune, lucidnoga redatelja i scenarista koji je zaslužan za otkriće nekih od najvećih zvijezda suvremene španjolske kinematografije - Penélope Cruz, Javiera Bardema i Jordija Molle.

José Luis radi u tvornici donjeg rublja čiji su vlasnici njegovi roditelji, a u kojoj njegova djevojka Silvia radi u pogonu. Kad ona zatrudni, José joj obeća da će se oženiti, iako je to protiv želje njegovih roditelja. Njegova majka, naime, želi razoriti tu vezu, jer je po njezinom mišljenju djevojka iz preniskog staleža, a k tome gaji animozitet prema njezinoj majci. Stoga unajmi Raula, skladištara u mesnoj tvornici, budućeg modela za rublje i borca s bikovima, da zavede Silviju...

Srijeda, 29. prosinca na Trećem

Srijeda, 29. prosinca na Trećem

Foto: Šunka, Šunka / film

Šunka, šunka groteskna je satira na razne aspekte španjolske kulture, osobito na mačizam i seksualno licemjerje muškaraca, koja uz provokativne erotske scene otvoreno komentira i pitanje suživota klasa u provinciji, kao i ljubavi među mladima. Najosebujnija odlika filma je vrlo netipičan stil koji kombinira nadrealističke elemente s izravnim referencama na španjolsku tradiciju i umjetnost.

Film je osvojio nagradu Goya 1993. godine, a u njemu glume Stefania Sandrelli, Anna Galiena, Penélope Cruz, Juan Diego, Javier Bardem, Jordi Mollà, Tomàs Martin, Armando del Rio, Diana Sassen... Scenarij ostvarenja JAMÓN JAMÓN potpisuju redatelj Bigas Luna, Cuca Canals i Quim Monzó.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!