Šutej

07.03.2022.

11:00

Autor: HRT

Četvrtak, 10. ožujka na Trećem

Četvrtak, 10. ožujka na Trećem

Foto: Šutej / dokumentarni film

U četvrtak 10. ožujka na Trećem u 21 sat prikazujemo dokumentarni film Šutej, o poznatom hrvatskom slikaru i grafičaru Miroslavu Šuteju. 

Nedvojbeno je likovno djelo Miroslava Šuteja već u šezdesetim godinama apostrofirano i u međunarodnom kontekstu kako brojnim i prestižnim nagradama, tako i u prostorima najuglednijih muzeja i galerija svijeta gdje mu se nalaze djela u stalnom postavu.

Slikar, crtač, te nadasve grafičar svojim je mobilnim grafikama inaugurirao jedinstvenu ludičku komponetu u tom mediju, svoju znamenitu mobilnu grafiku koja mu je donijela i međunarodnu reputaciju. 

Četvrtak, 10. ožujka na Trećem

Četvrtak, 10. ožujka na Trećem

Foto: Šutej / dokumentarni film

A upravo je Šutejeva ludička komponenta i gradbena sastavnica ovog dokumentarnog filma kojim se otkriva ta njegova temeljna značajka u brojnim likovnim medijima u kojima se izražavao u svom plodnom i iznimno inventivnom djelu: u crtežu, grafici, kolažu, objektima i dr. Ludička komponenta prepoznaje se i u ovom dokumentarnom filmu autora Milana Bešlića.

Montažu potpisuje Damir Horvatek, snimatelj je Mario Britvić, a producentica je Sunčana Hrvatin Kunić

Produkcija: HTV, 2014.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!