16:00 / 10.02.2022.

Autor: HRT

Suvremenici: Ivan Čižmek

Četvrtak, 24. veljače na Trećem

Četvrtak, 24. veljače na Trećem

Foto: Suvremenici / dokumentarna film

U četvrtak 24. veljače na Trećem programu u 21 sat prikazujemo dokumentarni film Suvremenici. 

Arhitekt i urbanist Ivan Čižmek jedan je od protagonista kulturne scene druge polovice 20. stoljeća, blizak članovima Gorgone i sudionik Novih tendencija. Sukreator je najjužnijih zagrebačkih naselja Sloboština i Dugave, čiji je stanovnik do danas. 

Četvrtak, 24. veljače na Trećem

Četvrtak, 24. veljače na Trećem

Foto: Suvremenici / dokumentarni film

Šezdesetih godina usavršava se u prestižnom pariškom arhitektonskom birou Candilis -Josić - Woods, a po povratku u Zagreb član je skupina nezavisnih mladih arhitekata X i Z. Od 1970. radi u Urbanističkom institutu Hrvatske, u kojem planira stambena i turistička naselja, trgovačke centre, a kao stručnjak UN-a sudjeluje u postpotresnoj obnovi Crne Gore.

U samoironičnom i nostalgičnom tonu Čižmek govori o svojim iskustvima i realizacijama, ali i o aktualnim projektima - Kući i gradu Gorgone te Ozoniranju grada.

Scenaristice su redateljica Tamara Bjažić Klarin i redateljica Ana Marija Habjan, montažer Bogdan Tankosić, snimatelj Mario Britvić, a producentica Sunčana Hrvatin Kunić. 

Osim na HTV3, dokumentarac na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!