14:50 / 10.02.2022.

Autor: HRT

Mijenjamo svijet: Sve što znamo o tebi

Srijeda, 23. veljače na Prvom

Srijeda, 23. veljače na Prvom

Foto: Sve što znamo o tebi / dokumentarni film

U ciklusu Mijenjamo svijet, u srijedu 23. veljače na Prvom u 21:05, prikazujemo dokumentrani film Sve što znamo o tebi. Svake se minute pošalje više od 200 milijuna e-poruka, na Amazonu se obavi 7.000 kupnji te 4 milijuna Google pretraživanja, a sve to ostavlja digitalni otisak. Dodamo li tome trag koji ostavljaju mobiteli, kreditne kartice, sigurnosne kamere i rastući "internet stvari" (IoT), proizlazi da sada računala mogu izvoditi i donositi zaključke na temelju nevjerojatnog mnoštva detalja iz našeg života. No, kako sve veći broj odluka donose algoritmi, jesmo li u opasnosti da upadnemo u "tehnokraciju"?

Uz pažljivu uporabu, gotovo i nema mjesta sumnji da "big data" može spasiti živote. Ta analitika pomaže u predviđanju obrazaca ponašanja, a to, upareno s osobnim podacima, može personalizirati liječenje i medicinu. U bolnici u Sabadellu računalni program skenira rendgenske zrake kako bi identificirao one koji će najvjerojatnije pokazati rak pluća. Zatim sve pregledava liječnik. No, kako je pokazalo iskustvo s aplikacijom Covid Tracker, upotreba umjetne inteligencije i dalje je ograničena i opasno je ako se na nju pretjerano oslanjamo.

video thumb

Tvrtke poput Amazona, Facebooka i Googlea zarađuju prodajom korisničkih profila oglašivačima. Ali to može određene ljude izložiti riziku, posebno u zemljama u kojima neke seksualne, vjerske ili političke sklonosti znače stroge kazne. Više od 500.000 članova Facebooka u Saudijskoj Arabiji označeno je kao "zainteresirani za homoseksualne teme" i oglašivači ih mogu posebno ciljati. Na prizemnijoj razini, ljudi su svake sekunde pogrešno profilirani te im temeljem toga može biti uskraćen kredit ili neke druge mogućnosti. A sve zbog lažnih profila. 

Dakle, što je moguće učiniti kako bi se umanjio rizik, a ujedno povećala dobrobit "big data" tehnologije? Španjolski dokumentarni film istražuje upravo to.

Dokumentarni film  EVERYTHING WE KNOW ABOUT YOU, snimljen 2021. godine,  odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!