Svečano otvorenje 51. Varaždinskih baroknih večeri

10.09.2021.

09:20

Autor: HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

U petak, 17. rujna na Trećem programu HTV-a i Trećem programu HR-a u 20 sati prenosimo svečano otvaranje 51. Varaždinskih baroknih večeri.

Već više od pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu, a ove godine zemlja - partner je Slovenija. Svečanost otvorenja pripala je Baroknom orkestru musica cubicularis. Ansambl je osnovan 2004. godine u Ljubljani i ubrzo se razvio u dinamični sastav fleksibilne veličine i raznolikih sastava.

Prvenstveno posvećen izvođenju rane glazbe na odgovarajućim instrumentima, ansambl u svojim programima često predstavlja manje poznate i neobjavljene skladbe, uključujući operne arije iz arhiva grofova Attems iz Slovenske Bistrice, dijaloga iz arhiva katedrale u Kopru, duhovne glazbe iz franjevačkog samostana u Novom Mestu, koncerata iz Ptuja i renesansne glazbe za consort viola da gamba povezane sa Slovenijom.

Umjetnički voditelj ansambla je čelist Domen Marinčič, a solisti su sopranistica Ivana Lazar i tenor Aco Aleksander Bišćević. Na programu su djela J.B. Lullyja, J.F. Rebela, J.Ph. Rameaua, G.F. Händela i A. Vivaldija.

Urednica je Marija Ramljak, a redatelj Tvrtko Grgić.

Prijenos pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!