Svečano otvorenje 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu, prijenos

01.07.2022.

08:45

Autor: HRT

Srijeda, 6. srpnja na Trećem - otvorenje 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu

Srijeda, 6. srpnja na Trećem - otvorenje 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu

Foto: promo / promo

U srijedu, 6. srpnja na Trećem programu u 21 sat prenosimo svečano otvorenje 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Osim na HTV3, prijenos možete pratiti i na Trećem programu Hrvatskoga radija kao i preko multimedijske usluge HRTi

Srijeda, 6. srpnja na Trećem

Srijeda, 6. srpnja na Trećem

Foto: Svečano otvorenje 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu / HRT

Ovom prigodom 62. Glazbene večeri u sv. Donatu otvaraju se baletom, i to iz opusa hrvatskog skladatelja koji je poznat po baletima za djecu. On je Bruno Bjelinski, a čut ćemo i vidjeti njegovo djelo "Petar Pan", balet prema poznatoj priči škotskog romanopisca Jamesa Matthewa Barrieja s početka 20. stoljeća, praizveden pola stoljeća kasnije u HNK Zagreb.

Ondje je posljednji put i uprizoren prije šest godina, također pod vodstvom skladateljeva sina, Alana Bjelinskoga, najvećeg stručnjaka za glazbu ovog autora. Maestro Bjelinski će i ovaj put biti dirigent večeri, a pred njegovim su pultom Simfonijski orkestar HRT-a i ansambl Zadarskog kazališta lutaka

Bruno Bjelinski

Bruno Bjelinski

Foto: promo / promo

Naime, na Forumu uz crkvu sv. Donata pod otvorenim svodom prvi put u povijesti baletne umjetnosti u ovom dijelu svijeta doživjet ćemo balet adaptiran za lutkarski ansambl, uz sudjelovanje zadarskih glumaca, ali i polaznika plesnog odjela zadarske Glazbene škole Blagoja Berse, uz rekvizite koje su izradili učenici zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Scensku izvedbu režira Robert Bošković, a događaj za pamćenje održat će se u spomen na 30. godišnjicu smrti ne samo skladatelja Brune Bjelinskoga, već i doajena zadarskog lutkarstva, Branka Stojakovića.

Producent je Filip Marešić, redateljica Vesna Fijačko Fodor, urednica Jana Haluza.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!