11:26 / 09.07.2021.

Autor: HRT

Svečano otvorenje 67. Splitskog ljeta

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U srijedu 14. srpnja na Trećem programu HTV-a u 21 sat prenosimo svečano otvorenje 67. Splitskog ljeta.

Na 67. obljetnicu značajnog festivala opere , drame, glazbe i plesa čije svečano otvorenje tradicionalno prenosi Hrvatska televizija, donosimo izvedbu operne jednočinke "Cavalleria rusticana" ("Seosko viteštvo" ) talijanskog skladatelja Pietra Mascagnija.

Libretisti su Giovanni Targioni - Tozzetti i Guido Menasci, a kao osnova poslužio im je istoimeni kratki roman pisca Giovannija Verge koji je bio poznat po realističnim prikazima života iz rodne mu Sicilije. Ova prva veristička opera oduševila je i samog Verdija, koja i danas, 130 godina nakon praizvedbe, nastavlja oduševljavati publiku diljem svijeta.

U vrijeme Mascagnijeve smrti 1945. godine, samo u Italiji je bila izvedena 14 tisuća puta. Radnja ove popularne opere smještena je u 19. stoljeću, u malom sicilijanskom mjestu na Uskršnje jutro.

Moćna glazba te dramatičan zaplet radnje izrastao iz vrelog sicilijanskog temperamenta govori o ljubavi, ljubomori, nevjeri, čežnji, licemjerju i fatalnoj osveti. Zborom i orkestrom HNK Split ravna Mo. Ivo Lipanović, dobitnik nagrade "Judita" u glazbenom programu 66. Splitskog ljeta, a režiju potpisuje Jelena Bosančić.

Naslovne uloge tumače:

SANTUZZA, Kristina Kolar, sopran

LOLA, Antonija Teskera, mezzosopran

TURIDDU, Max Jotta, tenor

ALFIO, Paolo Gavanelli, bariton

LUCIA, Stefany Findrik, alt

Urednica je Marija Ramljak, a redatelj Tvrtko Grgić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!