Svečano otvorenje 68. Splitskog ljeta - G. Verdi: Simon Boccanegra

12.07.2022.

13:18

Autor: HRT

Orkestar HNK Split, arhivska fotografija

Orkestar HNK Split, arhivska fotografija

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Na 68. obljetnicu važnog festivala opere, drame, glazbe i plesa, čije svečano otvorenje tradicionalno prenosi Hrvatska televizija, donosimo izvedbu opere Simon Boccanegra talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Libretisti su Francesco Maria Piave i Arrigo Boito, a na Peristilu se izvodi prerađena verzija iz 1881. godine. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, jedna od najljepših Verdijevih opera vraća se na splitsku scenu nakon prethodne dvije inscenacije iz 1978. na Peristilu i 2006. na sceni HNK-a Split. Prijenos je u četvrtak, 14. srpnja, na Trećem programu HTV-a u 21 sat.

Radnja se odvija u razjedinjenoj Italiji u 14. stoljeću, u kojoj su se vodile teške borbe za prevlast između gvelfa (pristaša papinske politike) i gibelina (pristaša njemačkih careva). Tragična je to priča o ocu i njegovoj izgubljenoj i ponovno pronađenoj kćeri u turbulentnom dobu unutarnjih podjela i pravih ratova između tadašnjih gradova - država za dominaciju između crkvene i svjetovne vlasti. Operu prenosimo s hrvatskim titlovima!

Uz orkestar i zbor splitske Opere naslovne uloge tumače: Elia Fabbian (Simon Boccanegra), Daniela Schillaci (Amelia Grimaldi), Ivica Čikeš (Jacopo Fiesco), Max Jota (Gabriele Adorno), Ozren Bilušić (Paolo Albiani), Božo Župić (Pietro), Špiro Boban (Kapetan), Barbara Sumić (Amelijina družica).

Komentatorica i voditeljica je Jana Haluza, redatelj Tvrtko Grgić, a urednica Marija Ramljak.

Prijenos možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi te na Trećem programu HR-a gdje je na rasporedu i prethodna jednosatna uvodna emisija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!