Svečano otvorenje Pelješkog mosta

26.07.2022.

Zadnja izmjena 07:54

Autor: HRT

Otvorenje Pelješkog mosta

Otvorenje Pelješkog mosta

Foto: HTV / HRT

U povodu svečanog otvorenja Pelješkog mosta, u utorak 26. srpnja na Prvom i Četvrtom programu HTV-a u 20:05 emitiramo specijalnu emisiju s gostima, reportažama i izravnim uključenjem. Događaj uživo pratimo i na našem portalu, Facebook stranici i YouTube kanalu. Budite i uz Hrvatski radio i ciklus posebnih emisija Radio most. U cjelodnevnom programu iz studija na otvorenom s obje strane mosta poznati glasovi, urednici i voditelji te mnogobrojni gosti očekuju vas na Radio Dubrovniku te Prvom i Drugom programu HR-a. Specijalnu emisiju HTV-a i radijski program prenosimo i preko multimedijske usluge HRTi.

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Urednici HTV-ove posebne emisije su Ana Jelinić i Mladen Sirovica. Naše reporterke Ivana Šilović i Ivana Brailo izravnim uključenjem s dvije strane mosta detaljno će nas izvijestiti o svemu što se te večeri događa. Emisiju vodi Mladen Sirovica koji će sa svojim gostima, profesorom na Građevinskom fakultetu u Zagrebu Domagojem Damjanovićem i prodekanom Fakulteta prometnih znanosti Markom Šoštarićem, komentirati prijenos otvorenja Pelješkog mosta i analizirati građevinske, prometne i gospodarske značajke projekta. 

video thumb

Silvana Skočajić u reportaži će nas podsjetiti na 2017. godinu te same početke izgradnje i povezivanja krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske, kako se gradio dugo željeni most, koliko je stajao novca, truda i građevnog materijala. 

Što taj most znači za stanovnike Pelješca i krajnjeg juga, vidjet ćemo u reportaži Sandre Lacković.

Scenarist i redatelj prijenosa svečane ceremonije otvorenja Pelješkog mosta je Krešimir Dolenčić.

- Moramo znati da će tisuće ljudi poželjeti na neki način biti dio te proslave, doći na most, proći ispod njega, napraviti feštu u svojem mjestu, držati cijeli dan upaljen televizor ili radio. Rekao je to Krešimir Dolenčić za tu prigodu te dodao kako će cijeli dan nastupati KUD-ovi, sastavi, klape. 

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

- Počet će se s budnicom šest limenih glazbi već u 8 ujutro, biti na utrci Du motion u 9 sati, gledati utrku lađara s Neretve u podne. Velika akcija, jer most nije građen za priredbe i svečanosti, nego za promet vozilima, pa na to malo mjesta treba silna tehnička priprema da stanu pozornice, orkestar, zborovi, izvođači, pojasnio je Dolenčić.

- Izvest će se skladba Mateja Meštrovića posebno prilagođena za ovu priliku. Prije se zvala "Neka uđu", a sad se zove "Neka prođu". Bit će tu zborova, klapa, folklora, glumaca, sjajnih kratkih filmova o gradnji mosta, rekao je Dolenčić. 

Otvorenje Pelješkog mosta bit će događaj za pamćenje ne samo zbog povijesnog značenja samog događaja, odnosno povezivanja juga Hrvatske, nego i zbog velike organizacije Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskih cesta te svih ostalih koji će pridonijeti svečanosti otvorenja.

U sklopu bogatog programa Rimčeva Nevera, trenutačno najmoćniji električni automobil na svijetu, bit će prvo vozilo koje će prijeći most s kopnene strane.

Iz Brijeste s Pelješke strane automobil Smart 100 posto hrvatske proizvodnje vozit će trostruki europski automobilistički prvak Niko Pulić. 

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

- Ponosan sam, sretan. Četiri do šest puta tjedno idem preko Neuma i jedva čekam. Žao mi je što neki moji koji su rođeni 1911. - 1942. ne mogu to doživjeti i nisu dočekali da spojimo Republiku Hrvatsku. Mislim da je to velika stvar za turizam i opstanak hrvatskog naroda na jugu, rekao je Niko Pulić. 

Svečani program i sve ono oko njega od jutra će pratiti HRT-ovi novinari i reporteri, a njihove priče i javljanja gledatelji će moći pratiti u mnogim emisijama u sklopu informativnog i zabavnog programa HTV-a. 

Radio most vizual ciklusa

Radio most vizual ciklusa

Foto: HRT / HRT

Cjelodnevni radijski program Radio most, koji uživo iz studija na otvorenom s obje strane mosta donosimo na frekvencijama HR1, HR2 i Radio Dubrovnika, pratite i na internetskim stranicama i društvenim mrežama - Facebook stranici Prvog programa HR-a, Drugog programa HR-a, Radio Dubrovnika te Instagramu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!