09:30 / 27.10.2021.

Autor: HRT

Svete planine svijeta: Veliki potop

Četvrtak, 11. studenoga na Drugom

Četvrtak, 11. studenoga na Drugom

Foto: Svete planine svijeta / dokumentarna serija

U četvrtak 11. studenoga na Drugom programu u 18:45 na rasporedu je druga epizoda dokumentarne serije Svete planine svijeta autora Stipe Božića.

Mit o Velikom potopu još i danas izaziva maštu mnogih stanovnika diljem svijeta, bez obzira na to kojoj religiji ili društvenom sloju pripadali. U svijetu postoji više od 500 mitova o potopu, što znanstvenike navodi na pomisao da je kataklizmički potop nekoć doista uništio ljudsku civilizaciju. Najpoznatiji od svih je biblijski potop.

Biblijska legenda o općem potopu, prema svemu sudeći, potječe iz stare Mezopotamije. Prema armenskim vjerovanjima Noina arka još uvijek leži na vrhu Ararata, ali Božja je volja da je nitko ne može vidjeti. Je li se Noina arka uistinu zaustavila negdje na padinama Ararata?

Četvrtak, 11. studenoga na Drugom

Četvrtak, 11. studenoga na Drugom

Foto: Svete planine svijeta / dokumentarna serija

Autor serije Stipe Božić i snimatelj Joško Bojić pošli su tragovima priča o globalnom potopu. Stižu pod Ararat u Turskoj, na mjesto gdje padine ove planine dotiču Armeniju i Iran.

Suradnici su dr. Ivan Markešić, Nives Fabečić i Zvonimir Buljević, a glazbu potpisuje skladao Matej Meštrović.

Producent je Joško Blajić

Dokumentarnu seriju Svete planine svijeta, snimljenu 2005. godine, na području RH 
pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!