12:48 / 02.04.2022.

Autor: HRT

Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku: Uskrsni običaji i kulinarstvo

Nedjelja, 17. travnja na HTV2

Nedjelja, 17. travnja na HTV2

Foto: Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku: Uskrsni običaji i kulinarstvo / dokumentarac

Dokumentarni film Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku: Uskrsni običaji i kulinarstvo emitiramo u nedjelju, 17. travnja, u 15:40 na Drugom programu HTV-a. Uskrsni blagdani za neke počinju već na Veliki petak, za neke tek na Veliku subotu. Kada god i kako god ih obilježavali, važno je da su na jelovniku uvijek krepka uskrsna jela.

Je li riječ o postu ili o gozbama često ovisi o vjerskom tumačenju. Za mnoge evangelike već je Veliki petak dan kad se mogu gostiti i kad se već poslužuje blagdanska pečenka. U katoličkoj tradiciji tada još vrijedi strogi post kad je prežgana juha vrhunac kulinarskog užitka.

Nedjelja, 17. travnja na HTV2

Nedjelja, 17. travnja na HTV2

Foto: Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku: Uskrsni običaji i kulinarstvo / dokumentarac

U ovom dokumentarnom filmu krećemo u potragu za najboljim uskrsnim jelima i njihovoj kulturnoj povijesti, obilježenoj različitim tradicijama, na području između Gornje Franačke (Bavarska), Tirola (Južni Tirol) i doline rijeke Pielach u Donjoj Austriji.

Anita Lackenberger scenaristica je i redateljica ostvarenja Feiern mit Osterbrot und Festtagsbraten, a dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!