12:58 / 19.03.2021.

Autor: HRT

Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku: Uskrsni običaji i kulinarstvo

Petak, 2. travnja na Drugom

Petak, 2. travnja na Drugom

Foto: Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku / dokumentarac

U ovom dokumentarnom filmu, koji emitiramo u petak 2. travnja u 12:30 na HTV2, krećemo u potragu za najboljim uskrsnim jelima i njihovoj kulturnoj povijesti, obilježenoj različitim tradicijama, na području između Gornje Franačke (Bavarska), Tirola (Južni Tirol) i doline rijeke Pielach u Donjoj Austriji.

Petak, 2. travnja na Drugom

Petak, 2. travnja na Drugom

Foto: Svetkovanje uz uskrsni kruh i blagdansku pečenku / dokumentarac

Uskrsni blagdani za neke počinju već na Veliki petak, za neke tek na Veliku subotu. Kada god i kako god ih obilježavali, važno je da su na jelovniku uvijek krepka uskrsna jela. Je li riječ o postu ili o gozbama često ovisi o vjerskom tumačenju.

Za mnoge evangelike već je Veliki petak dan kad se mogu gostiti i kad se već poslužuje blagdanska pečenka.

U katoličkoj tradiciji tada još vrijedi strogi post kad je prežgana juha vrhunac kulinarskog užitka.

Anita Lackenberger scenaristica je i redateljica dokumentarnog filma Feiern mit Osterbrot und Festtagsbraten. Odabrala ga je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!