Svetlana Aleksijevič, povijest ljudske duše - specijalna emisija

09.09.2021.

18:31

Autor: HRT

Svetlana Aleksijevič na  9. Festivalu svjetske književnosti

Svetlana Aleksijevič na 9. Festivalu svjetske književnosti

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U nedelju 12. rujna na Prvom programu u 16:25 emitiramo specijalnu emisiju Svetlana Aleksijevič, povijest ljudske duše. U povodu gostovanja na devetom Festivalu svjetske književnosti Svetlana Aleksijevič dala je intervju Hrvatskoj radioteleviziji.

Bjeloruska disidentica, književnica i novinarka Svetlana Aleksijevič (1948.) jedna je od najvažnijih intelektualki današnjice. Nobelovu nagradu za književnost dobila je 2015. godine za "polifono stvaralaštvo, koje je spomenik patnji i hrabrosti u našem vremenu".

Poznata je po svojim dokumentarističkim knjigama "Rat nema žensko lice", "Dječaci od cinka", "Černobilska molitva" i "Rabljeno doba" u kojima govori o velikim povijesnim traumama bivšeg SSSR-a, dajući glas svjedocima vremena, onima koji inače ne dolaze do glasa. Bilježeći pomno tu propuštenu povijest, rasvijetlila je emocionalne živote ljudi od Černobila do Kabula i ispisala intimnu povijest ljudske duše, istinsku povijest našeg vremena. 

Svojim dokumentarističkom metodom proširila je koncept književnosti i stvorila novu vrstu književnog žanra, žanra ljudskih glasova. 

Zbog neslaganja s vlasti 2000. godine napustila je Bjelorusiju te se nakon desetljeća egzila 2011. vratila u Minsk, da bi nakon bjeloruske demokratske revolucije 2020. bila ponovno prisiljena napustiti domovinu.

Osim Nobelove, dobitnica je i mnogih drugih nagrada, primjerice Lajpciške nagrade za europsko sporazumijevanje (1998.), Herderove nagrade (1999.), Mirovne nagrade Erich Maria Reamrque (2001.) i Mirovne nagrade Udruženja njemačkih kritičara (2013.).

Voditeljice su urednica Karolina Lisak Vidović i Ana-Bella Leikauff, a novinarke Ivana Antunović Jović i Ivona Haller

Producenti su Tihana Čuljak i Stjepan Erić, a redateljica Gordana Bolčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!