13:04 / 26.01.2021.

Autor: HRT

Svi putevi vode u Radošić

Emisija pučke i predajne kulture

Emisija pučke i predajne kulture

Foto: Svi putevi vode u Radošić / HRT

U četvrtak 4. veljače u 11:05 na Prvom programu HTV-a pogledajte emisiju pučke i predajne kulture o pokladnim običajima posicanja.

U zaselcima Radošića, u kaštelanskoj Zagori, postojao je pokladni običaj posicanja - igrokaz borbe Turaka i tala - koji je pokladna skupina, kao ophod, izvodila u selima i zaselcima okolice. Međutim, vremena su se promijenila - ondje danas živi vrlo malo ljudi i nema više tko, ni za koga, izvoditi običaj. 

Obitelj Škopljanac - ćaća Božo, sa sinovima Markom i Ivanom i njihovim obiteljima - iz istoimenog zaselka, bavi se "etno" ugostiteljstvom, pri čemu su postali poznati i sa svojim bikijadama, borbama bikova. Uvidjevši da će pokladni običaj posicanja izumrijeti, odlučili su organizirati ga i sponzorirati, pa se danas izvodi u Škopljancima, u njihovoj režiji, s njihovim kostimima i rekvizitom i o njihovom trošku. Izvode ga stanovnici Radošića, od kojih većina više ne živi ondje, ali toga dana dolaze, na poziv Škopljanca. I to je način na koji običaji danas mogu živjeti i preživjeti, samo je pitanje - dokad? 

Stručni suradnik (istraživač) emisije pučke i predajne kulture iz 2015. godine je folklorist Vido Bagur.  

Scenarist i redatelj je Marko Dimić, snimatelj Dušan Vugrinec, montažerka Davorka Feller, producent Mate Letica, a urednik Aleksej Pavlovsky

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!