16:37 / 23.04.2021.

Autor: HRT

Svijet klasike: Evelin Novak

Evelin Novak

Evelin Novak

Foto: HNK Zagreb / Mara Bratoš

U četvrtak, 29. travnja na Trećem programu u 21:45 pogledajte emisiju Svijet klasike. Donosimo reportažu s posljednjeg opera gala programa koji je hrvatska sopranistica svjetskoga glasa, inače prvakinja Berlinske državne opere, Evelin Novak, održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Bila je to nedjelja za pamćenje, 21. ožujka 2021., a program je u Zagrebu gostovao kao projekt HNK-a Varaždin, uz Orkestar mladih glazbenika i dirigenta Matiju Fortunu.

Intendantica HNK-a Varaždin, Jasna Jakovljević stoga sa zadovoljstvom govori o uspostavljenoj suradnji između dva HNK-a, koji uključuje mnoge razmjene sadržaja, a uz središnju umjetnicu Evelin Novak u emisiji sudjeluje i skladatelj Davor Bobić kao autor jedne od skladbi (Međimurske legende), njezine dosege komentira cijenjena vokalna pedagoginja i operna diva Dunja Vejzović, te članovi Orkestra mladih glazbenika koje je suradnja s Evelin iskreno oduševila.

Njezin glas osim u Bobićevoj skladbi obilježenoj bliskim joj međimurskim folklorom, slušamo u omiljenim arijama europske operne i operetne literature iz pera Catalanija, Delibesa, Puccinija, Gounoda i Kalmana.

Urednica i voditeljica je Jana Haluza.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!