Svijet jazza: 12. Audioart festival

01.10.2021.

16:51

Autor: HRT

Četvrtak, 7. listopada na Trećem

Četvrtak, 7. listopada na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U četvrtak, 7. listopada na Trećem programu u 22:15 prikazujemo emisiju Svijet jazza. Postoji li filozofija glazbe koja može spajati umjetnike potekle iz raznih glazbenih svjetova? Ili je to potreba za umjetničkom slobodom, istraživanjem i traženjem novih polja na kojima se mogu izraziti? U Puli je ovoga ljeta, od 24. do 28. kolovoza, održan 12. Audioart - festival eksperimentalne i improvizirane glazbe koji je okupio umjetnike i grupe iz Hrvatske, Austrije, Francuske i Srbije. 

Četvrtak, 7. listopada na Trećem

Četvrtak, 7. listopada na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Uz dva filma nagrađivanoga zagrebačkog autora Vladislava Kneževića, audiovizualne performanse Hrvoja Radinića i francuskog dvojca Francka Vogrouxa i Kurta d'Haeseleera, postavljena je interaktivna skulptura Heart Tube 2.0.

Gotovo sve okupljene glazbene grupe bile su internacionalne, od MRM trija, preko glazbenika okupljenih oko glazbenog serijala Impronedjeljci i bečkog sastava Radian, do završnog, najiščekivanijeg koncerta CRI orchestra. Taj ansambl od četrnaest članova je, nakon trodnevne rezidencije u Puli, izveo kolektivnu improvizaciju po načelima Soundpaintinga.

video thumb

Ta nekomunikativna, zahtjevna glazba, koja traži i strpljenje i koncentraciju, u Puli je stekla brojnu, mladu i radoznalu publiku. Ni glasoviti zagrebački Muzički biennale ne bi se postidio tako vjerne publike.

Novinari i suradnici Davor Hrvoj, Saša Drach,  redateljica i urednica Melanija Pović Jagarinec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!