Svijet jazza: Glazba za žedno uho

10.11.2021.

15:51

Autor: HRT

Četvrtak, 18. studenoga na Trećem

Četvrtak, 18. studenoga na Trećem

Foto: Svijet jazza: Glazba za žedno uho / HRT

U četvrtak, 18. studenoga, na Trećem programu u 21 sat emitiramo emisiju Svijet jazza: Glazba za žedno uho.

video thumb

Posao koncertnih promotora nije lagan. Ni iz sigurnosti institucije, ni kada imate vreće novaca. Zapravo, je li uopće moguće van institucije, bez puno novaca dovoditi vrhunske glazbenike? Dovabiti publiku i skrenuti pažnju na ono što će možda jednom postati mainstream, ili priznata avangarda? Kako stvoriti underground scenu u sredini u kojoj nema ni undergrounda, ni scene?

Za tako nešto morate imati Matu Škugora. Kao apsolvent zagrebačkog FER-a privukao je pažnju već prvim koncertima koje je organizirao u KSET-u, krajem devedesetih. Zarana je formirao istančan glazbeni ukus, da bi se usmjerio prema onome što bismo nazvali "novom glazbom". Iz svoje ljubavi prema nesputanoj glazbi koja traži i propituje, uspio je privući mnoge važne svjetske jazz glazbenike i time utjecao na razvoj naše jazz scene.

S vremenom tih je koncerata bilo sve više, od KSET-a se krenulo i u druge zagrebačke dvorane i prostore, nizale su se kultne sezone NO Jazz festivala, čak dvadeset sezona Žednog uha, pa šibenski Terraneo i na koncu primoštensko SuperUho. Preko tisuću koncerata!

Škugora su okolnosti u jednom trenutku iscrpile, okrenuo se inžinjerskoj struci, no srećom, napisao je i objavio sjajnu, autobiografsku knjigu, Glazba za Žedno uho.

Novinari i suradnici su Davor Hrvoj i Saša Drach. Urednica i redateljica emisije je Melanija Pović Jagarinec.

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!