12:58 / 19.01.2021.

Autor: HRT

Svijet Arva Pärta

Pogled na utjecaj glazbe Arva Pärta

Pogled na utjecaj glazbe Arva Pärta

Foto: Svijet Arva Pärta / dokumentarac

Dokumentarac Svijet Arva Pärta ne propustite 29. siječnja na Trećem programu HTV-a u 23:40.Svaki se umjetnik izražava kroz umjetnost na njemu jedinstveni način, koji promatrači ne mogu u potpunosti prepoznati. Zato nam dokumentarni filmovi omogućuju da steknemo određeni uvid u to.


Dorian Supin je u Estoniji, u razmaku od 40 godina, prikazao život Arva Pärta u nekoliko filmova. Ovaj dokumentarni film Nizozemca Paula Hegemana nudi karakterističan pogled na utjecaj glazbe Arva Pärta i pokušava razumjeti njegovu čudesnu glazbu kroz oči profesionalnih glazbenika. I skladatelj će se postupno otkrivati gledatelju iz drukčijega kuta kroz intenzivno razdoblje proba.


U filmu je u prvom planu njegova suradnja s Cello Octetom iz Amsterdama, koji je u listopadu 2008. premijerno izveo O-Antiphonen, skladbu posvećenu ovoj skupini.


O radu i djelovanju Arva Pärta govorit će dirigenti Daniel Reuss, Raol Boesten i Tõnu Kaljuste, violinistica Candida Thompson, pijanist Ralph van Raat, dugogodišnji umjetnički direktor Nederlands Dans Theatera i koreograf češkog podrijetla Jirí Kylián, mlada kanadska skladateljica elektroničke glazbe Kara-Lis Coverdale i francusko-senegalski filmaš Alain Gomis.


U filmu se mogu čuti mnoge Pärtove skladbe - Tabula rasa, Summa, Fratres, Solfeggio, Für Alina, Da pacem Domine, Kanon pokajanen, The Deer's Cry, Trivium, Symphony No. 3, La Sindone, Sieben Magnificat -Antiphonen i My Heart's in the Highlands.

Paul Hegeman redatelj je dokumentarnog filma originalna naslova That Pärt Feeling - The Universe of Arvo Pärt, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!