16:38 / 31.03.2021.

Autor: HRT

Svijet jazza: Ivan Kapec 5tet, Crta

Četvrtak, 8. travnja na Trećem

Četvrtak, 8. travnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U četvrtak, 8. travnja u 21.50 na Trećem programu ne propustite novo izdanje emisije Svijet jazza. Kad je zagrebački jazz-gitarist Ivan Kapec prije nekoliko godina započeo s projektom Sunrise Sessions, lokalna jazz-scena je živnula. No, Kapec svira i u nekoliko drugih sastava, a nastupi u kvintetu najviše su pokazali njegovu stvaralačku svježinu ponuđenog materijala, silnu zrelost i jasnu ideju.

Četvrtrak, 8. travnja na Trećem

Četvrtrak, 8. travnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Kulminacija njegova sazrijevanja predstavlja svakako album Crta koji je snimljen usred pandemije, u ljeto 2020. godine. Album je već nakon izlaska dobio sjajne kritike i kod nas i u inozemstvu. Nerijetko spominjan kao najbolji domaći jazz-album, dobio je i tri nominacije za Porin.

Kapec je gitarist istančana stila, no kao kompozitor i producent uspio je materijal savršeno zaokružiti. Spojio je ono tradicionalno i klasično, racionalno, zapisano i unaprijed aranžirano s improvizacijom, intuicijom u glazbenim bojama koje se lijepo dopunjuju i čine zaokruženu atmosferu.

U zagrebačkom klubu Močvara ovaj je kvintet zimus održao koncert koji je u skladu s pandemijskim uvjetima moglo doživjeti samo petnaestak ljudi, no streamingom je ponuđen i na internetu. Bila je to neslužbena promocija albuma Crta koji se bez imalo lažne skromnosti može mjeriti s najvećim i najvažnijim projektima svjetskih diskografskih kolosa.

Urednica i redateljica je Melanija Pović Jagarinec.

Novinari i suradnici su Davor Hrvoj, Saša Drach.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!