Svijet jazza: Christian McBride Big Band

07.02.2023.

10:55

Autor: HRT

Četvrtak, 16. veljače na Trećem

Četvrtak, 16. veljače na Trećem

Foto: Svijet jazza: Christian McBride Big Band / HRT

Kad je Christian McBride krajem siječnja 2018. dobio Grammyja za album Bringin' It, već je odavna bila dogovorena proljetna europska turneja njegova Big Band. Tada se već znalo da će s tim svojim veličanstvenim orkestrom doći i u Hrvatsku. Tradicija big benda u jazzu je iznimno važna, a Big Band Christiana McBridea, jednog od najboljih jazz-basista na svijetu, uživa doista povlašteni status. McBride je snimio na desetke albuma, samostalnih, ali i u pratnji zvijezda.

S big bendom se okušao tek 2011. i odmah, prvim albumom, "The Good Feeling", osvojio Grammyja u kategoriji jazz-orkestra. A onda je, nakon stanke od šest godina, snimio novi album, "Bringin' It" i ponovno osvojio nagradu Grammy.

Christian McBride komponira i radi aranžmane, ali poseže i za tuđim skladbama i tuđim aranžmanima i to čini njegov repertoar gotovo pa jedinstvenim.

Ima li Christian McBride najbolji big bend na svijetu? Teško je to reći, ali nakon koncerta u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, tko zna hoćemo li ikada više imati prilike čuti bolji.

Emisiju Svijet jazza: Christian McBride Big Band emitiramo u četvrtak, 16. veljače, u 19:20 na Trećem.     

Novinari i suradnici su Davor Hrvoj i Saša Drach, a urednica i redateljica Melanija Pović Jagarinec

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!