10:47 / 18.10.2021.

Autor: HRT

Svijet jazza: Kontrabas in absentia

Četvrtak, 21. listopada na Trećem

Četvrtak, 21. listopada na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U četvrtak 21. listopada u 21:35 na Trećem emitiramo emisiju Svijet jazza: Kontrabas in absentia.

U zagrebačkom klubu Močvara, 15. svibnja, usred dvorane publiku je osim dvadesetak praznih stolaca dočekao, poput prikaze, samo uspravljeni kontrabas. Ispred instrumenta bila je samo fiksirana kamera, a od instrumenta vodile su žice do pojačala i računala, smještenih nekoliko metara dalje, bočno, u mraku.

video thumb

Kako kaže i naslov projekta "in absentia" (u odsutnosti), koncert je počeo, protekao i završio bez najavljenog solista, autora projekta. Ivar Roban Križić nije se pojavio na sceni. On, međutim, jest komunicirao s publikom preko samostojećeg kontrabasa. Ono što je Ivar izvodio "negdje drugdje", na nekom drugom kontrabasu, publika je zapravo čula, posredstvom digitalnih i drugih pomagala, da proizlazi iz onoga kontrabasa u dvorani.

Je li ovaj "Koncert za kontrabas in absentia" bio samo Ivarov komentar na iščašene okolnosti u kojima živimo i kojima se prilagođavamo? Ili je to bio samo dio autorovih propitivanja o mogućnostima, uvjetima i dosezima improvizacije?

Novinari i suradnici su Davor Hrvoj i Saša Drach. Urednica i redateljica emisije je Melanija Pović Jagarinec.

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisija je dostupna i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!