10:34 / 20.04.2021.

Autor: HRT

Svijet jazza: Stranci u Hrvatskoj, Jazz ex tempore

Četvrtak, 22. travnja na Trećem

Četvrtak, 22. travnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U četvrtak, 22. travnja na Trećem programu u 22:10 ne propustite emisiju Svijet jazza. Jazz-glazbenici puno putuju. Istražuju svijet, osluškuju, rado upoznaju druge kulture, drukčije glazbene uzorke. Otkrivaju svoje korijene, sličnosti i razlike, rado preuzimaju tuđa iskustva i kombiniraju, glazbene kulture odavna se tako isprepleću.

Četvrtak, 22. travnja na Trećem

Četvrtak, 22. travnja na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Na posljednjem izdanju projekta Jazz Ex Tempore, u jesen 2020., usred zatvaranja, Elvis Stanić ponovno je u Opatiji okupio strane glazbenike, ali ovaj put one sa stalnom adresom u Hrvatskoj.

Strance koji su ovdje, svaki iz svog razloga, zaglavili. Tako su se u Opatiji s domaćinom Elvisom Stanićem i riječkim kontrabasistom Damjanom Grpcem našli - pijanist, tubist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz, Amerikanac iz New Yorka; bubnjar i perkusionist Mirsad Dalipi, Rom s Kosova te Ricardo Luque pjevač, flautist i fagotist iz Venezuele.

U ovakvim, sasvim novim situacijama i duelima glazbenici nužno kreću novim smjerovima. Ovdje je čarolija glazbene suigre, koju kao da je jazz izmislio, spojila nekoliko različitih tradicija koje su se uzajamno prihvatile, nadogradile i dovele do nečeg sasvim novog.

Urednica i redateljica je Melanija Pović Jagarinec, novinari i suradnici Davor Hrvoj i Saša Drach.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!