Svijet jazza: Sunrise Session

05.12.2022.

Zadnja izmjena 20:35

Autor: HRT

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Kronika glazbenih zbivanja popularizira jazz i prikazuje ga kao ravnopravnog sudionika najšireg kulturnog života, od koncertnih dvorana i klubova do kinodvorana, galerija, knjižara. Novi albumi, sastavi i obljetnice - jazz kao način života. Emisiju Svijet jazza emitiramo četvrtkom u 19:30 na Trećem, a u novom izdanju emisije 8. prosinca gosti su skupina Sunrise Session. 

Improvizacija je proces stvaranja glazbe u određenom trenutku i bez prethodne pripreme. Ona je oduvijek najvažnije izražajno sredstvo kojim raspolaže jazz-glazbenik. Instant composition posebno je zanimljiv koncept improvizacije u slobodnoj formi, u kojem nije neobično da se susreću razne vrste glazbe. Sve je dopušteno, a glazbenici sviraju spontano, bez klasičnih proba ili pisanog notnog materijala.

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

U Zagrebu već nekoliko sezona pod vodstvom jazz gitarista Ivana Kapeca djeluje skupina Sunrise Session. Riječ je o dvadesetak jazz-glazbenika koje, ovisno o slobodnim terminima, Kapec spaja u ad hoc kvartete ili kvintete te oni po lokalima i klubovima izvode nepripremljenu, improviziranu glazbu. To je glazba obično s čvrstim, plesnim ritmovima, proizašlim iz elektroničke glazbe: techno, house, funk, itd., s modalnom harmonijom, vrlo ritmična i melodijska.

Glazbenici koji sudjeluju dolaze uglavnom iz jazz okružja, ali ima ih i iz eksperimentalne, etno, rock i elektroničke scene. Publika im je vjerna, brojna i mlada. Sunrise Session večeri postale su dobro ugođeni ekosustav, koji čine glazbenici, publika i prostor.

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Urednica i redateljica je Melanija Pović Jagarinec, novinari Davor Hrvoj i Saša Drach.

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!