Svijet jazza: Tribute to B.P.

26.11.2021.

11:35

Autor: HRT

Četvrtak, 2. prosinca na Trećem

Četvrtak, 2. prosinca na Trećem

Foto: Svijet jazza / HRT

Svijet jazza: Tribute to B.P. emitiramo u četvrtak, 2. prosinca, u 21:30 na Trećem programu HTV-a.

video thumb

Zašto su svi hrvatski jazz-glazbenici na ovaj ili onaj način dužni Bošku Petroviću? I kako je to svojim obradama njegovih skladbi s vrlo modernim autorskim pečatom objasnio mladi Šimun Matišić? Doista, Boško Petrović bio je i njegov učitelj.

Šimun je kao dječak počeo pohađati Boškove seminare u Grožnjanu, snimili su zajedno s drugim učenicima album, a nastupao je i u poznatom B. P. clubu u Zagrebu. Nakon Boškove smrti Šimun se nastavio baviti glazbom i počeo se istodobno razvijati i na područjima klasične, ozbiljne glazbe.

Za Tribute to B. P., svoj četvrti album, Šimun je okupio sjajnu ekipu: Matija Dedić na klaviru, Kruno Levačić na bubnjevima, Davor Križić na trubi i Zvonimir Šestak na kontrabasu. Nimalo slučajno, s etiketom Croatia Records dogovoreno je da se album objavi u godini kad se obilježava deset godina od smrti Boška Petrovića.

Na albumu Šimun Matišić odaje počast svojem velikom učitelju. Poštujući tradiciju, Boškove predloške, Šimun hrabro aranžira, sa sjajnim ansamblom koji je okupio i nastavlja svojim putem.

Novinari i suradnici su Davor Hrvoj i Saša Drach. Urednica i redateljica emisije je Melanija Pović Jagarinec.

Posjetite našu Facebook stranicu.

Emisiju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!