09:23 / 09.01.2021.

Autor: HRT

Svijet klasike

-

-

Foto: - / -

U emisiji u povodu 50. rođendana Antuna Tomislava Šabana, koja je na rasporedu 21. siječnja na Trećem u 22:45, sumiramo dosege njegova stvaranja u svijetu klasike.

Antun Tomislav Šaban: Skladatelj za sve stilove - emisija u povodu 50. rođendana

Malo je skladatelja koji se jednako dobro snalaze u klasici, jazzu, tradicijskoj i pop glazbi kao što je to Antun Tomislav Šaban.

Kao što je i samo Hrvatsko društvo skladatelja (u kojemu je emisija snimljena) krovna udruga skladatelja svih stilova, tako i taj njegov već dva desetljeća glavni tajnik u svojim djelima spretno spaja različite stilske elemente u svoj jedinstveni stilski izričaj. No, pojedini raznorodni svjetovi u njegovom opusu paralelno žive zasebne živote.

U emisiji u povodu njegovog okruglog 50. rođendana sumiramo dosege Šabanova stvaranja u svijetu klasike. Jer od njega bi ozbiljna glazba doista mogla štošta naučiti.

Jedan je od prvih uopće na svijetu shvatio da je vizualizacija glazbe nužna i dobro organizirao vizualno predstavljanje svojih značajnih djela, zbog čega smo i mi sadržajno profitirali u ilustracijama uz razgovor u koji nam se uključuju i njegovi suradnici, interpreti njegovih djela: violončelistica Snježana Rucner, multiinstrumentalist Ratko Vojtek, klarinetist Radovan Cavallin i dirigent Jurica Petar Petrač.

Urednica, scenaristica i voditeljica emisije je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!