12:04 / 08.12.2020.

Autor: HRT

Svijet klasike: Carmen za (n)ovo doba

-

-

Foto: - / -

Lišena romantike, španjolskog folklora i raskošne kazališne estetike, ne pruža nam onaj toliko očekivani odmak od sivila svakodnevice, ali nam možda daje ključ za rješenje u teškim situacijama.
10. prosinca na HRT – HTV 3 u 21:20

Ovosezonska je Bizetova Carmen, koju smo čak imali prigodu nedavno u cijelosti vidjeti na 2. programu HTV-a, sasvim u skladu s duhom vremena.


Lišena romantike, španjolskog folklora i raskošne kazališne estetike, ne pruža nam onaj toliko očekivani odmak od sivila svakodnevice, ali nam možda daje ključ za rješenje u teškim situacijama. Izvan bilo kakvih poznatih i utabanih staza, mimo klišeiziranih likova, sasvim novo čitanje poznatog opernog predloška nudi nam čest gost Zagrebačke opere, Francuz Arnaud Bernard, koji je svoju redateljsku interpretaciju mahom izgradio na temelju ekspresionističkog karaktera interpretkinje na premijeri, naše nacionalne prvakinje Dubravke Šeparović Mušović.

U emisiji koja reportažno prati posljednju generalku i premijeru u listopadu 2020. na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu sudjeluju još i direktor Zagrebačke opere Marcello Mottadelli te tumači preostalih glavnih uloga: sopranistica Lana Kos (Micaella), gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze (Don Jose) i bariton Siniša Hapač (Escamillo).

Urednica i voditeljica emisije je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!