Svijet klasike: Giselle, HNK Zagreb, 17.2.2022

07.03.2023.

10:48

Autor: HRT

Vile iz "Giselle"

Vile iz "Giselle"

Foto: HTV / HRT

Ljubiteljima bijelog baleta sretan je dan. U emisiji Svijet klasike, u četvrtak 9. ožujka na Trećem u 19 sati, vodimo ih na završnu etapu stvaranja nove predstave na podiju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nakon "Orašara" P. I. Čajkovskog, najpoznatijeg baletnog ostvarenja na svijetu - "Giselle" Adolpha Adama. 

Kako saznajemo od dirigenta Diana Čobanova, Adam je puno više prostora za promjene tempa i prilagodbe plesačima pružio interpretima od Čajkovskog u svojim poznatim baletima. Prvi put nakon dvije godine plesanja na matricu, u orkestralnoj "rupi" jedne baletne predstave u HNK-u Zagreb ponovno je orkestar.

Ravnatelj Zagrebačkog baleta Leonard Jakovina pružio je članovima svojega ansambla priliku da tako važno i poznato djelo pripreme s nekadašnjim prvakom Pariške opere, koja je kolijevka bijelog baleta i gdje je Giselle praizvedena 1841. s našom Carlottom Grisi (rođenom u istarskoj Vižinadi), sa španjolskim baletnim umjetnikom i koreografom Joseom Carlosom Martinezom. 

Princip plesačke podjele je u tome da što više vrhunskih plesača prođe kroz što više uloga, neki su se na predstavama izmjenjivali u čak tri različite uloge, kako bi cijela izvedba dobila na sprezi uigranosti i povezanosti. Kako je biti balerina u Hrvatskoj, čut ćemo od naših predstavnica ovog međunarodnog ansambla, Ive Vitić Gameiro i Anamarije Marković, ali i što Australki Nataliji Kosovac i Japancu Simonu Yoshidi znači raditi s idolom njihova djetinjstva, nekadašnjim bravuroznim plesačem, a danas koreografom predstave u njihovom ansamblu, Joseom Carlosom Martinezom.

Emisiju Svijet klasike, osim četvrtkom na Trećem, možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi, a u videoteci platforme pronađite emitirana izdanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!