Svijet klasike: Hrvatska suvremena glazba

06.05.2022.

15:05

Autor: HRT

Četvrtak, 12. svibnja na Trećem

Četvrtak, 12. svibnja na Trećem

Foto: HDS / 58. Glazbena tribina Osijek

Novo izdanje emisije Svijet klasike prikazujemo u četvrtak 12. svibnja u 21:30 na Trećem programu HTV-a.

Što je to suvremena glazba današnjice? Odgovora bi moglo biti tisuću, ali jedan od njih svakako donosi 58. Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja koja se prošlog listopada prvi put održala u Osijeku.

Nakon Opatije, Pule i prošlogodišnjeg Zagreba, došao je red da se s nositeljima suvremenog akademskog glazbenog stvaralaštva susretne i slavonska prijestolnica.

Tu je umjetnički voditelj, skladatelj Tibor Szirovicza, opravdao svoj izbor grada djelovanjem Umjetničke akademije jer Tribina nije običan festival, već okupljanje struke. 

Četvrtak, 12. svibnja na Trećem

Četvrtak, 12. svibnja na Trećem

Foto: HDS / 58. Glazbena tribina Osijek

U prvom je planu tambura kao tradicijski instrument koji se proteklih godina na akademijama u Zagrebu i Osijeku etablirao kao ravnopravno solističko glazbalo primjerice violini ili klaviru, koje se studira kao glavni predmet pet godina.

O svojim djelima i doživljaju Tribine govore skladatelji djela za tambure, Zagrebački kvartet i Cantus Ansambl: Davor Bobić, Veljko Valentin Škorvaga, Laura Mjeda Čuperjani, Ana Horvat, Sanda Majurec, Helena Skljarov, Berislav Šipuš, Ivan Josip Skender, Srđan Dedić, Ante Knešaurek.

U emisiji svoju poziciju u suvremenom stvaralaštvu komentiraju izvođači Stjepan Vuger (harmonika), Ivan Batoš (klavir), Filip Novosel (tambura), te violinisti Zagrebačkog kvarteta: Martin Krpan i Davor Philips.

Redatelj je Zdravko Martinko, urednica Jana Haluza. 

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!